Avarie la Cernavodă: Unitatea 2 a centralei nucleare s-a deconectat automat sâmbătă seara, la mai puțin de o lună după revizie

Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă, oprită cinci săptămâni pentru lucrări periodice de mentenanță, s-a oprit sâmbătă seară, accidental, la mai puțin de o lună după ce fusese repornită. Scăderea bruscă a puterii a fost suplinită de centralele hidroelectrice și de importul de energie din rețelele vecine

Iată anunțul Nuclearelectrica, emis în seara zilei de sâmbătă

“SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National in dupa-amiaza zilei de 10 iulie 2021, ca urmare a aparitiei unei disfunctionalitati in partea clasica a unitatii, fara impact pe partea nucleara.

Specialistii CNE Cernavoda investigheaza cauza si lucreaza la remedierea acesteia in vederea reconectarii Unitatii 2 la SEN.

Deconectarea automata a Unitatii 2 s-a produs in conditii de siguranta, toate sistemele unitatii functionand conform proiectului.

Deconectarea automata a Unitatii 2 precum si lucrarile de remediere nu au impact asupra securitatii nucleare a reactorului, pesonalului unitatii, populatiei si mediului inconjurator.

SN Nuclearelectrica SA va reveni cu un comunicat de presa la momentul reconectarii Unitatii 2 la SEN”

Potrivit datelor Transelectrica, Unitatea 2 a fost deconectată sâmbătă după-amiază, în jurul orei 18.00. Lipsa celor 700 MW a fost suplinită de Hidroelectrica, dar și de aportul de energie din rețelele vecine, după cum se poate vedea în graficul de mai jos. Interesant este că, în mai puțin de două ore, a scăzut brusc și producția centralelor hidro, iar importul a crescut de la circa 600 MW la 1.400 MW putere instantanee, în mai puțin de 10 minute.

Potrivit datelor Transelectrica, Unitatea 2 a centralei nucleare va fi reconectată la SEN în data de 12 iulie, la ora 20.00. Interesant este că în datele Transelectrica, la ora redactării acestui text, oprirea accidentală are “cauză în curs de analiză”

Amintim că Unitatea 2 de la Cernavodă a fost oprită planificat, pentru lucrări de mentenanță, în data de 9 mai. A fost repornită în data de 14 iunie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *