mn

Anunț de la Enel referitor la facturile de energie electrică emise în această perioadă

În condițiile în care trebuie să respecte legea dată în ultimele zile din octombrie referitoare la noile măsuri de sprijin pentru consumatorii casnici de energie electrică, Enel, unul dintre cei mai mari furnizori din țară, are câteva modificări la facturile emise în această perioadă, despre care clienții au fost informați.

Pe scurt, legea nou adoptată prevede că prețul final energiei electrice pentru casnici este plafonat, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, la valoarea de 1 leu/kWh. Mai mult, dacă aveți un consum de maximum 330 kWh lunar, veți primi și o compensare de 29 de bani/kWh. Compensarea vine automat în factură, nu trebuie să faceți nimic.

Aceste prevederi acoperă consumul aferent perioadei 1 noiembrie 2021-31 martie 2022. Cum legea a apărut abia pe 29 octombrie, dar fără norme de aplicare, a apărut o problemă: ce se întâmplă cu facturile emise în noiembrie, care conțin consumul de energie electrică și pentru o perioadă din octombrie, dar și pentru o perioadă din noiembrie? Asta pentru că ce a fost consumat în noiembrie trebuie ieftinit ca urmare a schemei de sprijin, dar furnizorul nu a avut nici norme și nici timp să facă asta.

Ca atare, Enel a “împărțit” factura, după o perioadă în care procesul de facturare către clienți a fost oprit, tocmai din cauza noii legi. Astfel, în luna noiembrie, clienții primesc  factura doar cu consumul de până la 31 octombrie inclusiv, deși ea în mod normal conținea și cât ați consumat în câteva zile din noiembrie. Următoarea factură vă va fi emisă în decembrie, la aceeași dată din lună la care o primeați în mod obișnuit, și va conține și consumul zilelor din noiembrie care nu a fost facturat în factura pe care o primiți acum.

Așadar, acum, în noiembrie, aveți o factură mai mică în termeni de consum decât erați obișnuit. Luna viitoare însă, factura va fi mai mare în termen de consum, dar ea va fi redusă cu cei 29 de bani/kWh, dacă aveți un consum mai mic de 330 kWh lunar. De asemenea, acolo unde este cazul, se va aplica și plafonarea prețului la 1 leu/kWh ( din care se scade compensația de 29 de bani), dacă aveți deja un preț de contract mai mare de 1 leu/kWh. Toate acestea, repetăm, în factura următoare, emisă în decembrie.

Enel mai anunță clienții că nu vor fi reduse termenele de plată ca urmare a acestei operațiuni, deci oamenii nu trebuie să se teamă că vor plăti două facturi într-o lună. Factura pe decembrie va fi emisă la data din lună cu care erați obișnuit și va avea aceeași scadență de plată ca în mod obișnuit – la Enel sunt două săptămâni.

Mai jos notificarea trimisă de Enel clienților, pe care o primesc odată cu factura emisă în noiembrie:

Notificare Enel 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.