Americanii de la NuScale, cu care românii vor să facă centrala nucleară cu SMR de la Doicești, au pierderi de 48 mil. USD la trei luni

Compania americană NuScale a raportat pentru primele trei luni ale anului 2024 o pierdere netă de 48,1 milioane de dolari și a anunțat că proiectul SMR cu firma românească RoPower Nuclear continuă.

NuScale a raportat venituri de 1,4 milioane de dolari și o pierdere netă de 48,1 milioane de dolari pentru perioada de trei luni încheiată la 31 martie 2024, comparativ cu venituri de 5,5 milioane de dolari și o pierdere netă de 35,6 milioane de dolari pentru aceeași perioadă din 2023, potrivit unui comunicat al companiei americane preluat de Yahoo Finance.

“Pierderea netă mai mare raportată în această perioadă a fost determinată de o taxă unică de 3,2 milioane de dolari asociată cu continuarea tranziției noastre de la o companie bazată pe cercetare și dezvoltare la operațiuni comerciale și o ajustare fără numerar de 9,0 milioane de dolari a valorii juste a garanțiilor noastre, ca urmare a creșterii prețului acțiunilor companiei”, arată firma.

“NuScale a pus în aplicare o serie de inițiative strategice pentru a alinia resursele la obiectivul principal al companiei de a face tranziția către comercializare și contracte comerciale generatoare de venituri. Aceste acțiuni favorizează stabilitatea financiară pe termen lung prin generarea unor economii anualizate de 50-60 de milioane de dolari, începând cu al doilea trimestru al anului 2024”, mai spune compania.

“NuScale și-a îmbunătățit poziția de numerar, încheind primul trimestru cu numerar și echivalente de 137,1 milioane de dolari (din care 5,1 milioane de dolari sunt restricționate) și fără datorii, comparativ cu sfârșitul anului 2023, când compania avea numerar și echivalente de 125,4 milioane de dolari (din care 5,1 milioane de dolari erau restricționate) și fără datorii”, mai arată NuScale

Proiectul reactoarelor NuScale din România continuă

Planificarea continuă între Fluor și RoPower pentru faza 2 a proiectului RoPower, FEED ( Front-End Engineering and Design), partenerii comerciali și guvernamentali lucrând pentru a finaliza termenii  în timp ce părțile interesate comerciale și guvernamentale lucrează pentru a finaliza acordurile, mai spune compania americană.

Amintim că, în mod absolut surprinzător, în 17 aprilie Adunarea Generală a Acționarilor Nuclearelectrica ce trebuia să adopte o decizie referitoare la continuarea proiectului centralei SMR (reactoare mici modulare) de concepție americană de la Doicești, nu a adoptat-o. Motivul a fost că reprezentantul Ministerului Energiei s-a abținut de la vot.

Instituția a emis apoi un comunicat de presă în care a anunțat că punctele referitoare la cointinuarea proiectului vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. “Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare. În acest scop, pentru a asigura succesul proiectului pe termen lung, Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, a susținut necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului” a anunțat atunci Ministerul.

Ro Power Nuclear, companie deținută în proporții egale de Nuclearelectrica și Nova Power and Gas dezvoltă proiectul unei centrale nucleare la Doicești, în județul Dâmbovița, formată din șase reactoare mici modulare (SMR) cu tehnologie dezvoltată de NuScale, cu o capacitate totală de 462 MW. Primul modul al centralei ar urma să fie funcțional la finalul anului 2029.

Citește și:

Burduja încă așteaptă datele cerute societății Nuclearelectrica pentru a aproba continuarea proiectului centralei SMR de la Doicești

 

1 Comment

  1. Poate avem noroc și îi lovește sfântul faliment și ne lasă în pace. Bombe modulare ne trebuie nouă în rest le avem pe toate.
    Trebuie să fii complet dereglat la cap în plină explozie a sistemelor de producere din surse regenerabile, să construiești la suprapreț niște sisteme pe care în esență nimeni nu le vrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *