Burduja încă așteaptă datele cerute societății Nuclearelectrica pentru a aproba continuarea proiectului centralei SMR de la Doicești

La trei săptămâni de la decizia surprinzătoare a Guvernului de a nu merge mai departe cu proiectul centralei cu reactoare mici modulare (SMR) de la Doicești, l-am întrebat pe ministrul Energiei ce se întâmplă cu proiectul. La acest moment, dosarul este încă în ograda Nuclearelectrica, spune Burduja care așteată date inclusiv legate de “structura financiară”. 

“Am spus că avem nevoie de date în plus legate de proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni. Urmează ca Nuclearelectrica, la nivelul conducerii executive, la nivelul board-ului, să ne furnizeze aceste date suplimentare, la nivelul acționarului. Eu voi înainta deîndată ce insăși compania susține acest proiect”, a spus Sebastian Burduja

“În primul rand compania, la nivelul organelor de decizie, trebuie să aprobe etapele acestui proiect. Inclusiv structura sa financiară. Nu poate să ceară acționarului majoritar, Ministerul Energiei, un lucru pe care nu l-a rezolvat la nivelul Consiliului de Adminstrație. Îl va rezolva, îl va tranșa, și cu siguranță noi, Ministerul Energiei și statul român, vom susține acest proiect de viitor pentru România si nu doar pentru România, ci pentru întreaga lume” a spus ministrul Energiei solicitat să explice în ce constă “recalibrarea” proiectului, despre care Ministerul a vorbit în luna aprilie.

Amintim că, în mod absolut surprinzător, în 17 aprilie Adunarea Generală a Acționarilor Nuclearelectrica ce trebuia să adopte o decizie referitoare la continuarea proiectului centralei SMR (reactoare mici modulare) de concepție americană de la Doicești, nu a adoptat-o. Motivul a fost că reprezentantul Ministerului Energiei s-a abținut de la vot.

Instituția a emis apoi un comunicat de presă în care a anunțat că punctele referitoare la cointinuarea proiectului vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. “Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare. În acest scop, pentru a asigura succesul proiectului pe termen lung, Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, a susținut necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului” a anunțat atunci Ministerul.

Ro Power Nuclear, companie deținută în proporții egale de Nuclearelectrica și Nova Power and Gas dezvoltă proiectul unei centrale nucleare la Doicești, în județul Dâmbovița, formată din șase reactoare mici modulare (SMR) cu tehnologie dezvoltată de NuScale, cu o capacitate totală de 462 MW. Primul modul al centralei ar urma să fie funcțional la finalul anului 2029.

NuScale Power a anunţat toamna trecut că a convenit cu asociația municipiilor din Utah să pună capăt proiectului de reactor modular de mici dimensiuni al companiei, de tipul celui care ar fi urmat să fie pus în funcțiune în România, din cauza costurilor prea ridicate. Costul energiei ar fi urmat să ajungă la 89 de dolari/MWh, ceea ce pentru municipalități, cele care urmau să consume energia, a fost prea mult.

NuScale a anunțat atunci că proiectul, singurul SMR care a primit aprobare de la reglementatorul american pentru energie nucleară, va continua, cu ceilalţi clienţi interni şi internaţionali.

NuScale speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina.
România a anunțat că va contiunua proiectul de la Doicești după anunțul NuScale referitor la oprirea proiectului din Utah.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *