Alro închide trei hale de electroliză din cinci, ca urmare a prețurilor mari la energie și gaze

Alro a anunțat investitorii și publicul că diminuează activitatea de producție a aluminiului primar, în contextul situației excepționale de pe piețele de energie și gaze, potrivit unui anunț remis Bursei de la București. Consiliul de Administratie a adoptat în ședinta din 27 decembrie 2021, programul de producție pe anul 2022. Compania mai spune că nu se vor face concedieri, dar va lua măsuri care pot cuprinde perioade de șomaj tehnic.

Alro, cel mai mare consumator de energie electrică din România, a anunțat că reduce activitatea de producție a aluminiului primar, de la cinci hale de electroliză, la două. Compania spunea în urmă cu o săptămână deocamdată nu oprește producția de aluminiu, așa cum au anunțat liderii de sindicat, dar a dat de înțeles că nu mai e mult până acolo dacă atualele prețuri enorme la energie se mențin.

E-nergia.ro relata în această dimineață că Alro nu reușește să cumpere energia electrică de pe bursă la prețuri care să-i asigure funcționarea. Situația de pe piața de energie aduce incertitudini mari pentru producătorul de aluminiu, care, la aceste prețuri, riscă să își diminueze activitatea.

Iată anunțul Alro:

„Programul de producție se bazează pe câteva principii economice solide, precum prezervarea lichidității, îndeplinirea tuturor obligațiilor asumate de către companie, inclusiv plata la timp a salariilor, a impozitelor și taxelor și a serviciului datoriei pentru creditele angajate, precum și adoptarea unui model de business care țintește pe de-o parte să reducă dependența de energia electrică, iar pe de altă parte să mențină pe cât posibil portofoliul de produse, cu excepția celor neprofitabile sau cu marjă de profit foarte mică.

În acest sens, activitatea de producție a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două hale, cu implementarea de măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile de pe piețele de energie vor reveni la normal. În ceea ce privește portofoliul de produse, societatea intentionează să pastreze sau chiar să crească portofoliul de produse procesate și să diminueze portofoliul de produse primare, astfel încât să rezulte un mix de producție echilibrat și eficient.

În anul 2022 se vor implementa și măsuri de reducere a costurilor și de eficientizare a activității, iar cantitățile de metal primar care nu vor mai fi produse, vor fi compensate parțial cu metal reciclat sau cu metal primar cumpărat de la terți.

Societatea apreciază că o parte din furnizorii și din clienții săi vor fi afectați de măsurile propuse, astfel încât și-a propus să angajeze cu acestea discuții constructive în vederea diminuării impactului și asigurării condițiilor de repornire a capacităților.

Conducerea societății nu are în vedere pentru moment concedieri ale personalului angajat, ci doar măsuri pentru eficientizarea folosirii forței de muncă, măsuri care pot cuprinde inclusiv perioade de somaj tehnic sau devansarea și cumularea unor revizii și reparații.

Cu privire la investițiile în curs, societatea se va concentra doar pe acele investiții care vor aduce câștiguri și îmbunătățiri imediate ale activității sale sau care sunt necesare în vederea conformării cu operarea sigură și legală. Celelalte investiții vor fi amânate pentru o dată ulterioară, în funcție de evoluțiile din economie.

Conducerea societății își exprimă încrederea că societatea va traversa cu succes actuala perioadă dificilă și va informa din timp investitorii și publicul interesat despre evoluția situației sale, în conformitate cu regulile pieței de capital. Informațiile financiare relevante vor fi publicate, ca de obicei, potrivit calendarului financiar anual”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *