Alro, care s-ar putea închide parțial, a încercat de 80 de ori să cumpere energie de pe bursă în ultimele trei luni. A reușit de doar două ori

Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică, nu reușește să cumpere energia electrică de pe bursă la prețuri care să-i asigure funcționarea. Situația de pe piața de energie aduce incertitudini mari pentru producătorul de aluminiu, care, la aceste prețuri, riscă să își diminueze activitatea.

23 decembrie 2021, cea mai recentă licitație cu energie electrică de pe platforma de contracte bilaterale varianta licitație extinsă (PCCB-LE Flex). Au fost nu mai puțin de 13 sesiuni de licitație de vânzare de energie electrică, bandă, cu livrare în mai multe intervale ale anului următor, 2022.

Alro, producător de aluminiu și produse prelucrate din aluminiu și cel mai mare consumator de energie electrică din țară, a depus oferte de răspuns la fiecare dintre cele 13 licitații. A reușit să câștige doar una, pentru o cantitate infimă  (3.720 MWh), aducă 5 MW orari cu livrare în luna mai. Vânzătorul, Bioenergy Suceava ceruse 650 de lei/MWh, iar Alro și-a adjudecat pachetul pentru că a oferit 900 de lei. Licitația s-a încheiat la 888 de lei/MWh. În toate celelalte sesiuni, Alro a pierdut deși a oferit de fiecare dată un preț mai mare decât cel solicitat de vânzător, dar au fost mereu alți cumpărători care au oferit mai mult.

Situația este una embematică de fapt pentru producătorul de aluminiu. În ultimele trei luni, adică de la începutul lui octombrie și până acum, Alro a participat cu oferte de răspuns la nu mai puțin de 84 de sesiuni de licitație de vânzare de energie electrică pe această platformă, potrivit datelor consultate de noi. În afară de cea din 23 decembrie, a mai câștigat doar una singură, pe 4 noiembrie, când a reușit să cumpere de la CE Oltenia energie pentru perioada 1 aprilie-30 iunie 2022, la 520 de lei/MWh – prețul cerut la acea vreme de producător.

În toate celelalte cazuri, prețurile oferite de alți cumpărători au fost mai mari decât ce a oferit Alro.

Alro s-ar putea închide, parțial

În 21 decembrie, unul dintre sindicaliștii de la Alro avertiza că, din cauza prețurilor mari la energie electrică, combinatul ar putea să își închidă parțial activitatea. „Ne confruntăm cu preţurile exorbitante din piaţa de energie şi lipsa energiei din piaţă. Deja am început procesul de închidere. Nu avem de unde să găsim energie, România importă. Extragem aluminiul, urmând să închidem din hale în funcţie de piaţă. Gândiţi-vă că nu putem să producem cu preţul de 2.300-2.600 de dolari pe tonă de aluminiu“, a declarat Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului Liber Aluministul, pentru Ziarul Financiar.

În total, Alro are peste 700 de cuve, din care se vor închide aproximativ 300 până cel târziu 10 martie, posibil chiar mai repede.

„Halele de electroliză se închid pe rând. Vom face extracţia de aluminiu care mai este la ora actuală în cuve şi scoatem din activitate cuvele respective. Avem deja 30 de cuve închise din data de 20 decembrie. În primă fază vom diminua producţia cu 60%, până la 40%, asta până la 10 martie. Se închid pe rând, dar se închid sigur. Apoi, nu ştiu cine va fi prostul care să vină să investească 150 de milioane de dolari să redeschidă o hală, iar a doua zi să nu ştie dacă mai are sau nu energie”, a mai spus Popescu, pentru Ziarul Financiar.

O zi mai târziu, compania a dat un comunicat de presă în care infirmă o închidere iminentă, dar confirmă situația complicată în care se află. Iată anunțul oficial al Alro: “Cu privire la știrile apărute în presa românească referitoare la închiderea iminentă a activității de producție, societatea anunță investitorii și publicul interesat că nu a luat o decizie în acest sens in forurile statutare, în ciuda situației excepționale de pe piețele de energie și gaze.

Conducerea societății privește cu îngrijorare evoluțiile recente ale prețului energiei, considerând nivelurile atinse în ultimele zile ca fiind nefundamentate și nesustenabile din punct de vedere economic.

Situatia economică este fluidă și extrem de volatilă, iar în momentul în care conducerea societății va lua decizii de impact pentru societate și investitorii, va anunța acest lucru potrivit reglementarilor in vigoare”.

La finalul lui octombrie, președintele Consiliului de Administrație al Alro, a vorbit în termeni foarte duri despre haosul din piața de energie, iar de atunci prețurile au crescut și mai mult. Interviul de atunci cu Marian Năstase, aici:

“ANRE face confuzie între piață liberă de energie și haos. Contractele semnate pe OPCOM n-au nicio valoare, PZU este în sine o problemă” INTERVIU Marian Năstase, Alro

ALRO este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tone.

Compania beneficiază de două scheme de sprijin, una prin care plătește doar parțial certificatele verzi, și una prin care este compensată parțial pentru creșterea costurilor cu certificatele de carbon din factura de energie electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *