A doua licitație CfD pentru regenerabile intră în linie dreaptă. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial. Cât se licitează și care sunt prețurile maxime

România organizează în acest an a doua licitație de proiecte din regenerabil care ar urma să beneficieze de mecanismul Contractelor pentru Diferență (CfD. Ordinul de ministru a fost publicat azi în Monitorul Oficial. UPDATE la finalul textului cu mesajul ministrului Burduja

“ORDIN privind aprobarea inițierii celei de-a doua licitații pentru Schema de ajutor de stat sub formă de contracte pentru diferență pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană onshore și solară fotovoltaică, precum și a Regulilor procedurii de ofertare aferente celei de-a doua licitații” este numele actului normativ publicat azi.

Capacitatea totală scoasă la licitație va fi de 3.472 MW, dintre care 2.000 MW pentru proiecte în eolian și 1.472 MW în fotovoltaic

Prețurile maxime de exercitare vor fi de 80 de euro/MWh pentru eoliene și 73 de euro/MWh pentru fotovoltaice. Mai mici așadar față de prețurile maxime de la prima licitație, care au fost de 82 de euro/MWh pentru eoliene și 78 de euro/MWh pentru fotovoltaice.

Succes la prima licitație CfD

Prima licitație CfD, organizată anul trecut a fost un succes, iar în urma ei s-au calificat proiecte eoliene de 1.096 MW și proiecte fotovoltaice de 432 MW. 21 de companii care vor dezvolta capacități de producție de energie electrică eoliene lși fotovoltaice au semnat deja contractele.

Prețurile de exercitare, pentru eolian, s-au situat între 54,5 euro/MWh și 77,3 euro/MWh, iar cele pentru fotovoltaic între 45 și 54,1 euro/MWh.

Cel mai mare proiect eolian care va beneficia de schema CfD este unul de 245 MW, proiect al unei companii cu acționari români, Radramo Power. Prețul de exercitare este de 64,9 euro/MWh, iar data estimată de punere în funcțiune este ianuarie 2028.

Cel mai mare proiect fotovoltaic care va beneficia de schema CfD este un parc de 125 MW, proiect al firmei Heliowin, controlată de investitorul israelian Econergy. Parcul este estimat să fie pus în funcțiune tot în ianuarie 2028. Prețul de exercitare cu care a câștigat licitația este de 49,4 euro/MWh.

Puteți vedea AICI lista proiectelor care s-au calificat la prima licitație

Schema CfD este un ajutor de stat ce va fi acordat timp de 15 ani pentru diferenţa între două prețuri: cel al pieței, pentru care se calculează o referință (prețul PZU) , și cel de exercitare cu care vine fiecare investitor care vrea să participe la licitație pentru a se califica la schemă.  Atunci când preţul de referinţă este mai mic decât preţul de exercitare, beneficiarul va avea dreptul să primească plăţi egale cu diferenţa dintre cele două preţuri, din partea statului. În schimb, atunci când preţul de referinţă este mai mare decât preţul de exercitare, beneficiarul va trebui să plătească diferenţa autorităţilor române.

Comisia Europeană a aprobat acordarea de către România a unei scheme de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro în sprijinul instalaţiilor care produc energie eoliană onshore şi solară fotovoltaică, prin care se finanțează mecanismul CfD. Banii vin din Fondul pentru Modernizare și nu din facturile tuturor clienților finali, așa cum se obișnuiește. Clienții vor plăti în facturi doar o sumă insignifiantă pentru finanțarea administratorului schemei, adică 0,000128 lei/kWh consumat.

UPDATE: Ce a spus Burduja

Ulterior, Ministerul Energiei a publicat un comunicat de presă. Iată ce a spus ministrul Energiei:

„România scrie astăzi o nouă pagină în istoria independenței sale energetice. Prin acest nou apel, fără precedent, deschidem larg porțile pentru cele mai mari investiții în energie verde din ultimele decenii. Vorbim despre mii de megawați care vor însemna facturi mai mici pentru români, locuri de muncă mai bine plătite în toată țara și o economie mai sigură, mai competitivă și mai curată. Eliminăm plafonul de 25% pe proiect, oferim libertate de aplicare fără limite de capacitate, iar regulile sunt clarificate astfel încât să reducem riscurile pentru investitori și să creștem competiția. Este un apel care poate schimba fundamental structura mixului energetic național. Obiectivul nostru este clar: mai multă energie regenerabilă, prețuri mai bune pentru consumatori și independență energetică consolidată, în paralel cu tot efortul nostru de creștere a capacității de stocare. Nu mai vorbim doar despre planuri. Acționăm. Punem la bătaie reguli clare, transparente și sprijin real pentru cei care vor să investească aici, în România. Nu mai acceptăm să fim dependenți de importuri scumpe sau de crize externe. România are potențialul să devină lider regional în energia regenerabilă, iar acest apel este dovada că vrem, putem și acționăm. Și așa va fi,” a declarat Sebastian Burduja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *