
Fondul coreean de investiții DS Pivate Equity ar urma să intre, cel mai probabul cu o treime, în acționariatul companiei de proiect a centralei nuclarea cu SMR de la Doicești, alături de Nuclaerelectrica și Nova Power and Gas.
“Aprobarea (propunerii de incheiere a Acordului Actionarilor („SHA”), avand ca parti SNN, NOVA POWER & GAS S.R.L. (NPG) si DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND (DSPE/PEF) si ca obiect dezvoltarea Proiectului Reactoarelor Modulare Mici („SMR”) in Doicesti, Romania, in forma negociata intre parti, mandatarii conducerii executive a SNN sa semneze, in numele si pe seama actionarului SNN, Acordul Actionarilor anterior mentionat, mandatarii reprezentantului SNN in AGEA Ropower Nuclear S.A.sa voteze cu privire la formalitatile ce se impun cu privire la perfectarea tranzactiei de modificare a structurii actionariatului companiei”.
Aceasta este una dintre prevederile care urmează să fie votate în Adunarea Generală a Acționarilor Nuclearelectrica (SNN), ce urmează sp aibă loc la începutul lui septembrie.
Așadar, în compania de proiect care dezvoltă centrala nucleară cu SMR de la Doicești, RoPower Nuclear, urmează să intre și acest fond de investișții, alături de Nuclearelectrica și Nova Power and Gas. Momentan, compania de stat și firma conbtrolată de antreprenorul român Teofil Mureșan, sunt singure în acest proiect, fiecare cu o cotă de 50%.
Acum doi ani DS Private Equity a semnat un acord cu Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, cu intenția de a investi 75 milioane de Euro pentru dezvoltarea studiului FEED 2. “Suma de 75 de milioane de Euro care va fi investită de DSPE, cu sediul central la Seul, face parte din angajamentul public-privat al partenerilor multinaționali din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite de a oferi până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România”, informa Ministerul Energiei într-un comunicat de presă atunci.
Cel mai probabil fondul coreean va intra în proiect cu o cotă de 33%.
Grupul coreean din care face parte DSPE este și acționar al companiei americane NuScale Power, cea care dezvoltă poiectul SMR cu care ar urma să fie echipată viitoarea centrală de la Doicești.
Centrala nucleară de la Doicești ar urma să fie echipată cu șase reactoare mici modulare (SMR) cu tehnologie dezvoltată de NuScale, cu o capacitate totală de 462 MW. Centrala ar urma să fie finalizată după anul 2030, iar costurile nu sunt cunoscute încă.
Citește și:
Proiectul centralei atomice cu SMR-uri americane de la Doicești mai face un pas: contract pentru construirea unor părți din modelul de reactor, în Japonia
Vara trecută Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear anunța semnarea contractului Front-End Engineering and Design Faza 2 (FEED 2) a contractului cu Fluor Corporation, compania-mamă a NuScale.
“Colaborarea dintre Nuclearelectrica, RoPower Nuclear, Nova Power & Gas (parte a grupului E-INFRA), Fluor, Samsung C&T Corporation și Sargent & Lundy va facilita dezvoltarea și implementarea centralelor cu reactoare modulare mici (SMR) NuScale în România, valorificând expertiza acestor companii în domeniul energiei nucleare. Conform contractului FEED faza 2, Fluor se angajează să furnizeze către RoPower Nuclear serviciile de proiectare și inginerie necesare implementării proiectului nuclear SMR Doicești. Furnizarea acestor servicii va fi în conformitate cu cele mai bune practici din industria nucleară, precum și cu condițiile și specificațiile tehnice și comerciale stabilite de RoPower Nuclear, inclusiv standardele de siguranță, neproliferare și de securitate cibernetică și informatică”, arăta un comunicat emis atunci.
“La finalul etapei FEED 2 vom avea o estimare actualizată a costurilor pentru proiect, un calendar actualizat de proiect, dar și proiectarea și toate analizele de siguranță și securitate nucleară aferente proiectului, necesare pentru decizia finală de investiție. Centrala SMR care utilizează tehnologia NuScale va genera aproape 200 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în etapa de construcție și 2.300 de locuri de muncă în producție. Centrala SMR de la Doicești va ajuta România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an”, se mai arăta în comunicat.