Guvernul dă înapoi 300 de milioane de euro producătorilor de energie pe care i-a suprataxat neconstituțional, până la sfârșitul anului. Proiect de OUG

Un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) elaborat de Finanțe arată că statul va rambursa 1,5 miliarde de lei producătorilor de energie care au plătit suprataxa de 100% din veniturile realizate vânzând energie la peste 450 de lei/MWh, prevedere care a fost delcarată neconstituțională de CCR anul trecut, motivația Curții fiind publicată însă abia la începutul acestei luni.

OUG privind restituirea unor sume plătite la Fondul de tranziție energetică, pusă în dezbatere publică de Finanțe, arată, la capitolul de impact bugetar, că bugetul va suporta, estimat, plata a 1,5 miliarde de lei, adică circa 300 de milioane de euro, despăgubiri pentru companii ca urmare a faptului că legislația de suprataxare a fost declarată neconstituțională.

Despăgubirile se plătesc  “producătorilor de energie electrică/entităților agregate care au invocat excepția de neconstituționalitate anterior publicării prezentei decizii în Monitorul Oficial al României, Partea I, și celor care au cauze pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect restituirea sumelor de bani aferente contribuției plătite până la data publicării deciziei”, arată nota de fundamentare a OUG.

Procedura de restituire a sumelor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se stabilește prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, mai arată draftul. Sumele se returnează după o cerere depusă la organul fiscal.

Din ce știm sigur, vor fi compensate firmele Ground Investment Corp – S.R.L. din București, Elektra Green Power – S.R.L. din București, Elektra Wind Power – S.R.L. din București, Endless Energy Production – S.R.L.  București, cele care au invocat la CCR excepția de neconstituționalitate a suprataxării cu 100% și au câștigat. Apoi celor care dovedesc că au dat în judecată statul în speța respectivă, având dosare pe rol până la momentul publicării deciziei.

“Celorlaltor categorii de contribuabili le sunt aplicabile dispozițiile Legii contenciosului administrativ, după caz”, arată draftul de OUG.

Ce s-a întâmplat cu suprataxa

Curtea Constituțională a decis, în noiembrie 2024, că suprataxarea producătorilor de energie electrică, decisă prin OUG 27/2022, este neconstituțională, după ce firmele de mai sus au ridicat excepția.

Articolul contestat și apreciat ca neconstituțional instituia practic supraimpozitarea tuturor producătorilor de energie electrică, iar anexa detalia modul de calcul al impozitului. În esență, orice producător de energie electrică, inclusiv cei din sectorul regenerabilelor, a trebuit, de atunci, să plătească 100% din ce depășea prețul de 450 de lei/MWh, ulterior 400 de lei, indiferent cu cât a vândut energia. Banii au mers către Fondul de Tranziție Energetică, din care s-au plătit (niciodată la timp, și sunt și acum restanțe de un miliard de euro) furnizorii care au fost obligați să factureze prețurile plafonate la energie și gaze către clienții lor.

Motivarea CCR a venit însă abia în luna iunie 2025. CCR a arătat că suprataxa de 100% impusă companiilor din energie nu este constituțională pentru că nivelul ei este prea mare, astfel că ea este disproporționată și reprezită de fapt o naționalizare a veniturilor. Taxa, cunoscută sub numele de contribuție de solidaritate, este în sine legală, dar nivelul ei trebuie coborât, a explicat CCR în motocarea dată în iunie.

Însă, încă din februarie Guvernul decisese scăderea acestui procent prin OUG 6, de la 100% la 80%, nivel care se practică de altfel și acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *