
Prețurile la carburanți au crescut din nou azi în benzinăriile din România, aceasta fiind a doua scumpire de la momentul izbucnirii războiului dintre Iran și Israel, care a inflamat prețurile globale la țiței și la carburanți.
Stația Petrom de pe strada Braşov din Sectorul 6, Bucureşti, monitorizată de noi, afișa în dimineața zilei de 19 iunie un preț al benzinei standard de 7,18 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,26 lei pe litru.
Așadar, față de zua precedentă, Petrom a crescut azi-dimineață prețul benzinei cu 5 bani pe litru și pe cel al motorinei cu 9 bani pe litru, scumpire care, cel puțin în cazul motorinei, este mai mare decât cele cu care ne obișnuise compania în ultima vreme.
Creșterile de preț vor fi asemănătoare și la celelalte lanțuri de benzinării.
Este a cincea modificare de preț în benzinăriile din România, din luna iunie. Astfel, ultima dată prețurile au crescut acum trei zile, atunci când Petrom a crescut prețul benzinei și prețul motorinei cu 5 bani pe litru. Mai devreme, prețurile au crescut la 11 iunie, cu 4 bani pe litru, și la benzină și la motorină. Îniante de această creștere de preț, am mai avut o scumpire, tot de 4 bani pe litru, și o ieftinire de 3 bani pe litru, fiecare dintre ele la ambii carburanți.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de benzinării, dintre care 393 Petrom și 162 OMV. România consumă anual circa opt milioane de tone de carburanți, preponderent motorină.
De ce cresc prețurile, și mai ales de ce s-a scumpit mai mult motorina
Prețurile la carburanți cresc, previzibil, ca urmare a creșterii cotațiilor la petrol generată în special de conflictul dinre Iran și Israel care, după cum scriam la sfârșitul săptămânii trecute, urma să conducă la scumpiri în benzinăriile din România în această săptămână. Aceasta este a doua scumpire din această săptămână.
La momentul redactării acestei știri, cotația petrolului Brent, de referință pentru Europa, era de 77,4 dolari pe baril, iar cea a benchmarkului american WTI de 75,99, ambele în creștere.
Potrivit ultimelor date consultate de noi, cotațiile la produse petroliere Platt’s Med, cele luate în calcul la stabilirea prețurilor în benzinării au crescut cu 13% de la începutul lunii iunie, pentru benzină, și cu 25% în cazul motorinei. Prețul motorinei este mult mai sensibil la evoluțiile conflictului dintre Israel și Iran, pentru că impactul cel mai mare al conflictului va fi asupra aprovizionării cu țiței greu și cu conținut ridicat de sulf, tipuri de petrol mai potrivite pentru producția de motorină. La asta se adaugă și cererea mai mare pentru motorină și păcură în unele centrale electrice din zonă, în condițiile în care aprovizionarea cu gaze a fost perturbată.
Nu trebuie uitat că, dacă în cazul benzinei rafinăriile românești sunt exportatoare, România importă o parte din consumul de motorină.