
Compania americană NuScale a primit aprobarea Comisiei de Reglementare Nucleară (NRC) a Statelor Unite pentru designul standard al reactorului mci modular (SMR) care urmează să fie amplasat în centrala din România.
Compania NuScale Power Corporation, furnizor de top din industrie de tehnologie nucleară avansată inovatoare bazată pe reactoare modulare mici (SMR), a anunțat astăzi că a primit aprobarea de proiectare din partea Comisiei pentru Reglementare Nucleară a SUA (NRC) pentru noile sale module NuScale Power cu putere mărită la 250 MWt (77 Mwe), arată NuScale într-un comunicat de presă.
“Aprobarea extinderii de către NRC a tehnologiei SMR a NuScale consolidează acum capacitatea ENTRA1 Energy de a produce și livra energie ca soluția SMR americană cu cel mai apropiat termen de implementare, prin ENTRA1 Energy Plants care folosesc tehnologia SMR a NuScale. ENTRA1 Energy este partenerul NuScale și platforma sa independentă pentru dezvoltarea de centrale electrice, deținând drepturi exclusive la nivel global pentru comercializarea, distribuirea și implementarea SMR-urilor NuScale”, spune compania.
Aprobarea extinderii puterii de către autoritatea de reglementare din SUA crește capacitatea de producție pe modul de la designul anterior aprobat de 50 MWe, permițând centralelor ENTRA1 să ofere energie fiabilă și fără emisii de carbon unui spectru mai larg de consumatori. NuScale rămâne singura companie de tehnologie SMR cu aprobare de proiect din partea NRC și se menține pe traseul implementării până în 2030, mai arat[ firma american[
„Suntem încântați că NRC a aprobat a doua noastră cerere de aprobare standardizată (SDA), de data aceasta pentru designul de 77 MWe. Este un moment istoric nu doar pentru NuScale, ci pentru întreaga industrie, pe măsură ce noi și ENTRA1 ne apropiem de satisfacerea cererii tot mai mari de energie curată.
De peste un deceniu, echipa noastră a colaborat cu NRC pentru a obține aprobările de proiectare. NRC este recunoscută pe plan național și internațional pentru standardele sale riguroase de siguranță, iar această aprobare reprezintă un pas crucial spre obiectivul nostru de a oferi energie curată, fiabilă și, cel mai important, sigură”, a declarat John Hopkins, președinte și CEO al NuScale, a declarat.
Prima cerere de certificare a proiectului (DCA) pentru designul SMR de 160 MWt (50 MWe) al NuScale a fost acceptată de NRC în martie 2017, iar ulterior NRC a confirmat aprobarea designului de 50 MWe – primul design SMR care a primit această aprobare.
Nuclearelectrica a salutat momentul
Cum acest tip de SMR este cel care urmează să fie amplasaat în viitoarea centrală nucleară din România, Nuclearelectrica a salutat momentul.
“Nuclearelectrica salută anunțul făcut de compania NuScale Power privind obținerea aprobării din partea Comisiei pentru Reglementare Nucleară a SUA (NRC) pentru designul standard al reactorului modular mic NuScale de 250 MWt (77 MWe). Decizia confirmă faptul că acestă tehnologie îndeplinește toate cerințele de siguranță prevăzute de legislația americană și marchează o etapă esențială în drumul către implementarea concretă a SMR-urilor.
Pentru România și proiectul de la Doicești, bazat pe tehnologia NuScale, acest moment reprezintă o validare tehnologică majoră și o confirmare a direcției strategice asumate împreună cu partenerii noștri din SUA. Prin dezvoltarea reactoarelor modulare mici, România își consolidează poziția de lider regional în tranziția energetică, contribuind la securitatea energetică, decarbonizarea sistemului energetic și dezvoltarea industriei nucleare cu valoare adăugată”, a anunțat compania românească.
Proiectul SMR din România
Centrala nucleară de la Doicești ar urma să fie echipată cu șase reactoare mici modulare (SMR) cu tehnologie dezvoltată de NuScale, cu o capacitate totală de 462 MW, pe terenul fostei centrale pe cărbune, care a fost cumpărat inițial de firma Nova Power and Gas, controlată de omul de afaceri Teofil Mureșan, care a intrat în asociere cu Nuclearelectrica în firma RoPower Nuclear pentru a dezvolta proiectul. Centrala ar urma să fie finalizată după anul 2030, iar costurile nu sunt cunoscute încă.
„La SMR-uri, suntem în FEED 2, deci este etapa de studiu de detaliu şi, într-un calendar optimist, la finalul anului, dacă nu, undeva în cursul anului viitor, vom avea toate datele necesare pentru a lua decizia finală de investiţii. Deci, vom şti exact cât costă, cine sunt posibilii parteneri, cine pune banii şi în ce măsură România poate să ducă acest proiect până la final. Şi acolo este implicată Fluor. NuScale este tehnologia americană deţinută majoritar de compania Fluor. Este o companie din Texas, foarte solidă şi, de altfel, aceste colaborări au fost începute în prima administraţie Trump. Deci, cred că vom avea sprijinul părţii americane”, a spus ministrul Energiei Sebastian Burduja la începutul lui martie.
Americanii de la NuScale se așteaptă ca centrala cu SMR de la Doicești să aibă o decizie finală de investiție anul viitor
Anul trecut, pe 24 iulie, SN Nuclearelectrica SA şi RoPower Nuclear au anunţat semnarea contractului Front-End Engineering and Design Faza 2 (FEED 2) a contractului cu Fluor Corporation.
Colaborarea dintre Nuclearelectrica, RoPower Nuclear, Nova Power & Gas (parte a grupului E-INFRA), Fluor, Samsung C&T Corporation si Sargent & Lundy va facilita dezvoltarea şi implementarea centralelor cu reactoare modulare mici (SMR) NuScale în Romania, valorificând expertiza acestor companii în domeniul energiei nucleare. Conform contractului FEED faza 2, Fluor se angajează să furnizeze către RoPower Nuclear serviciile de proiectare şi inginerie necesare implementării proiectului nuclear SMR Doiceşti, se arată într-un comunicat al SNN, remis atunci Bursei de Valori Bucureşti.
La finalul etapei FEED 2, România va avea o estimare actualizată a costurilor pentru proiect, un calendar actualizat de proiect, dar şi proiectarea şi toate analizele de siguranţă şi securitate nucleară aferente proiectului, necesare pentru decizia finală de investiţie. Centrala SMR care utilizează tehnologia NuScale va genera aproape 200 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în etapa de construcţie şi 2.300 de locuri de muncă în producţie. Centrala SMR de la Doiceşti va ajuta România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.