
Dezvoltatorul de reactoare modulare mici (SMR) Nu Scale continuă subcontractarea pentru o centrală electrică propusă de 462 MWe în România, proiect care ar putea ajunge la etapa deciziei finale de investiție la începutul anului viitor, au declarat directorii NuScale.
NuScale Power se află în discuții avansate cu mai mulți potențiali clienți pentru tehnologia sa SMR și ar putea livra o centrală electrică operațională în 2030, „dacă încheiem curând o înțelegere,” a spus CEO-ul John Hopkins luni, în cadrul conferinței de prezentare a rezultatelor financiare pe trimestrul I, citat de presa de specialitate. Compania a declarat într-un comunicat de presă că rămâne pe drumul cel bun pentru a primi aprobarea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA (NRC) în iulie pentru designul său actualizat de reactor mic modular (SMR) de 77 MWe. Partenerul de producție Doosan are în prezent în lucru 12 module NuScale și ar putea livra 20 pe an pe măsură ce apar comenzi, a spus Hopkins. NuScale prevede implementări cu 4, 6 sau 12 module, cu capacități totale cuprinse între 308 MWe și 924 MWe.
NuScale continuă lucrările de inginerie de început ca subcontractor pentru proiectul centralei de 462 MWe al Fluor Corporation din România, dar încă nu a finalizat un acord propriu de furnizare a modulelor. Acest lucru s-ar putea schimba curând, a sugerat Hopkins luni, menționând o vizită planificată luna viitoare împreună cu directori ai unui potențial client la uzina de forjare a modulelor Doosan din Coreea de Sud. „Ne concentrăm în prezent pe finalizarea contractelor pe termen scurt. Nu mai urmărim protocoale de colaborare”, a spus el. „Suntem în faza de depunere și negociere a termenilor contractuali. Avem clienți care vor să… “atingă oțelul”.”, a spues el.
Clienții potențiali pentru livrările inițiale de energie includ mari operatori de centre de date, alți consumatori din industria grea și companii de utilități, a spus NuScale în comunicat. Orice acord va implica mai multe părți, a declarat directorul financiar Ramsey Hamady. Cumpărătorul modulelor va fi probabil un operator de centrală, care va lucra cu un beneficiar final, probabil un „dezvoltator de centre de date sau AI de top”. Alte înțelegeri ar putea include un operator de amplasament, cum ar fi o companie de utilități, parteneri financiari și partenerul exclusiv al NuScale pentru dezvoltarea centralelor, ENTRA1.
Compania și-a reiterat „încrederea într-o comandă fermă până la sfârșitul lui 2025”. Compania are „câteva surse de venit,” inclusiv lucrările de pre-inginerie pentru proiectul din România, dar un proiect de centrală angajat ar schimba în mod pozitiv perspectivele financiare ale companiei, au spus oficialii companiei. NuScale se așteaptă să înregistreze aproximativ 25% din venituri din vânzarea de module în primul an al unui contract — suficient pentru a intra pe plus din punct de vedere al fluxului de numerar.
Ramsey Hamady, CFO al NuScale, a avertizat că mai multe comenzi în primul an ar putea fi o provocare, având în vedere constrângerile actuale ale lanțului de aprovizionare nuclear dar problema nu ar fi de netrecut. „Odată ce avem un prim contract, cred că vom vedea mai mulți bani investindu-se în lanțul de aprovizionare pentru a crește capacitatea,” a spus el. „Vom fi într-o poziție excelentă dacă cea mai mare provocare va fi să ținem pasul cu comenzile.”
Proiectul din România
Centrala nucleară de la Doicești ar urma să fie echipată cu șase reactoare mici modulare (SMR) cu tehnologie dezvoltată de NuScale, cu o capacitate totală de 462 MW, pe terenul fostei centrale pe cărbune, care a fost cumpărat inițial de firma Nova Power and Gas, controlată de omul de afaceri Teofil Mureșan, care a intrat în asociere cu Nuclearelectrica în firma RoPower Nuclear pentru a dezvolta proiectul. Centrala ar urma să fie finalizată după anul 2030, iar costurile nu sunt cunoscute încă.
„La SMR-uri, suntem în FEED 2, deci este etapa de studiu de detaliu şi, într-un calendar optimist, la finalul anului, dacă nu, undeva în cursul anului viitor, vom avea toate datele necesare pentru a lua decizia finală de investiţii. Deci, vom şti exact cât costă, cine sunt posibilii parteneri, cine pune banii şi în ce măsură România poate să ducă acest proiect până la final. Şi acolo este implicată Fluor. NuScale este tehnologia americană deţinută majoritar de compania Fluor. Este o companie din Texas, foarte solidă şi, de altfel, aceste colaborări au fost începute în prima administraţie Trump. Deci, cred că vom avea sprijinul părţii americane”, a spus ministrul Energiei Sebastian Burduja la începutul lui martie.
Anul trecut, pe 24 iulie, SN Nuclearelectrica SA şi RoPower Nuclear au anunţat semnarea contractului Front-End Engineering and Design Faza 2 (FEED 2) a contractului cu Fluor Corporation.
Colaborarea dintre Nuclearelectrica, RoPower Nuclear, Nova Power & Gas (parte a grupului E-INFRA), Fluor, Samsung C&T Corporation si Sargent & Lundy va facilita dezvoltarea şi implementarea centralelor cu reactoare modulare mici (SMR) NuScale în Romania, valorificând expertiza acestor companii în domeniul energiei nucleare. Conform contractului FEED faza 2, Fluor se angajează să furnizeze către RoPower Nuclear serviciile de proiectare şi inginerie necesare implementării proiectului nuclear SMR Doiceşti, se arată într-un comunicat al SNN, remis atunci Bursei de Valori Bucureşti.
La finalul etapei FEED 2, România va avea o estimare actualizată a costurilor pentru proiect, un calendar actualizat de proiect, dar şi proiectarea şi toate analizele de siguranţă şi securitate nucleară aferente proiectului, necesare pentru decizia finală de investiţie. Centrala SMR care utilizează tehnologia NuScale va genera aproape 200 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în etapa de construcţie şi 2.300 de locuri de muncă în producţie. Centrala SMR de la Doiceşti va ajuta România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.