
Prețul mediu în piața spot de energie electrică din România a scăzut și în aprilie, pentru a doua oară la rând. Totuși, rămâne mai mare față de cel de acum un an.
Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București, a fost, în aprilie 2025, de 430 de lei/MWh, potrivit datelor obținute de noi – operatorul pieței, OPCOM, va publica cifrele probabil zilele următoare.
Dat fiind că, în martie, același preț mediu a fost de 530 de lei/MWh, am avut așadar în aprilie 2025 o scădere semnificativă, de 18 % față de luna precedentă. Sau o scădere a prețului de 100 de lei/MWh de la o lună la alta.
Astfel, așa cum era previzibil, odată cu venirea anotimpului cald, se manifestă tendința de scădere a prețurilor în piața de energie. Scăderea de 18% din aprilie survine după scăderea de 32% din martie, asta după ce am avut o creștere de 14% în februarie, lună am avut parte de temperaturi scăzute comparativ cu ce a fost în ultimii ani – practic aceasta a fost prima lună de iarnă autentică din acest sezon rece, cu temperaturi care au depășit frecvent -15 grade noaptea.
În general odată cu venirea primăverii prețurile energiei electrice scad, pentru că se produce mai multă energie hidro pentru că e disponibilă mai multă apă din topirea zăpezii și pentru că plouă mai des, dar și mai multă energie fotovoltaică. Într-adevăr în luna martie, hidrocentralele au produs mai mult, iar fotovoltaicele au atins recordul de generare (peste 1.650 MW instantaneu, la miezul zilei), mai ales pe fondul creșterii capacității instalate.
Nu trebuie uitat că și perioada sărbătorilor pascale, cu consum tradițional mic dar care în acest an a scăzut la un minim istoric, a condus la o scădere a prețului mediu. De asemenea, s-a manifestat mai vizibil fenomenul prețurilor negative de la jumătatea zilei, și, în aprilie, am consemnat o altă premieră: au apărut primele prețuri negative în zilele lucrătoare din istoria pieței românești – până acum s-a înregistrat doar în week-end și în zile de sărbătoare, iar situația nu a fost deloc una izolată. Totuși, prețurile din orele de vârf de consum de seară rămân foarte mari, fiind adesea înregistrate niveluri de peste 1.000 de lei MWh și în luna aprilie.
În ciuda scăderii de acum, prețurile rămân semnificativ mai mari față de cele de acum un an. În aprilie 2024, prețul mediu al PZU a fost de doar 298 lei/MWh, așadar acum prețul este mai mare cu 44%.
Deși piața pentru a doua zi este destul de importantă în România ca volum al tranzacțiilor, observăm totuși o scădere a ponderii PZU. Astfel, potrivit ultimelor date disponibile la OPCOM, în martie 2025, tranzacțiile pe PZU au coborât la 30% din consumul național de energie electrică. Acum un an, procentul era de 48%.
Amintim că, de la 1 iulie, va expira actualul mecanism de plafonare a prețurilor pentru clienții finali, iar furnizozii vor factura clienții la prețurile pieței.
Citește și: