
Corneliu Bodea, fondator al grupului Adrem și președinte al Centrului Român al Energiei (CRE), spune că investițiile majore în rețele, care aduc după sine o creștere a tarifului de rețea, vor aduce în final o scădere a facturii finale a clientului, pentru că vom folosi mai multă energie regenerabilă care, la bază, este ieftină
“Ne punem într-adevăr problema competitivității industriilor și asta ne duce pe cale de consecință la competitivitatea prețului la energie. Este o realitate. În același timp, trăim în continuare într-un context care vizează sustenabilitatea pe termen mediu și lung a economiei, ceea ce ne duce cu gândul – și în practică – să fim nevoiți să găsim, din ce în ce mai mult, utilizarea energiei în mod sustenabil, ceea ce ne duce în sfera energiei din surse regenerabile”, a spus Corneliu Bodea la începutul speech-ului său ținut în calitate de invitat la prezentarea studiului “Impactul economic al investițiilor în rețelele de distribuție de electricitate și gaze din România”, realizat de Valorem pentru Federația ACUE.
Pentru că prețurile la energie trebuie să fie suportabile dar și pentru că această energie ar trebui să fie cât mai mult din surse regenerabile , Bodea spune că filosofia reglementărilor trebuie schimbată.
“Nu mai putem face apel la trecut. Nu ne mai putem uita la modelele, de exemplu, de tarifare, metodologiile de tarifare sau metodologiile de reglementare a domeniului energetic din trecut, pentru că sistemele energetice, inclusiv rețelele, nu au fost gândite să răspundă acestor doi parametri care acționează în același timp. Deci trecutul nu mai este relevant, trebuie să găsim metode noi de a ne uita la sistemele de reglementare. Și aici aș spune în centrul rețelele.
Și aș dori să mă refer la prețul mare la energie care afectează competitivitatea economică. Realitatea ne arată că energia din surse regenerabile nu este scumpă. Ea devine scumpă prin modul în care noi suntem pregătiți tehnic și poate chiar înțelegem ca mentalitate să o folosim. Ea este ieftină, pentru că vântul nu costă, soarele nu costă, deocamdată”.
El a explicat că este nevoie de investiții în rețele, care într-adevăr, pot conduce la o creștere a tarifului de rețea plătit de utilizator, dar, ulterior, factura totală va scădea, pentru că se va putea consuma practic mai multă energie regenerabilă, care este mai ieftină.
“Noi va trebui să investim pentru ca să aducem această energie ieftină în mix. Sunt sigur că într-un mix – nu ne pregătim prea curând să folosim, deși avem exemple în acest sens, doar energie regenerabilă – însă trebuie să creștem ponderea ei prin investiții în inteligența rețelelor, de exemplu. Ea este o componentă – nu este vorba numai de inteligență – dar aș pune o ca principală componentă, și noi am putea reduce costul cu energia, am putea reduce factura, chiar dacă creștem componenta de tarif. Putem, pentru o perioadă de timp, să investim mai agresiv în rețele, pentru a avea acces mai inteligent la sursele de energie ieftină și în felul acesta reducem valoarea, componenta de energie activă din factură.
Deci nu este o contradicție între investiția în infrastructura de transport și distribuție care duce la creșterea tarifului și reducerea costului cu energia. Se pot întâmpla ambele cu investiții inteligente”, a explicat Bodea.