O hotărâre emisă de directoratul Transelectrica la finalul anului trecut, trimisă deja operatorilor din piață și care a ajuns în posesia noastră, vine cu limitări mult mai drastice pentru investitorii în noi capacități energetice care au lansat proiectele dar care întârzie prea mult realizarea lor și punerea în funcțiune.
Astfel, termenele din contractele de racordare semnate între investitori și operatorii de rețea vor putea fi prelungite cu maximum doi ani, o singură dată, și asta doar cu justificări temeinice și acte doveditoare că au început lucrările de racodare, potrivit hotărârii Transelectrica.
Pentru a obține o extindere cu doi ani a certificatului de racordare la rețea, investitorul trebuie să facă dovada că a plătit cel puțin un sfert din echipamentele capacității energetice carre urmează să fie construoită sau că gradul de realizare a investiției a depășit 10%. De asemenea, solicitantul extinderii perioadei de racordare trebuie să prezinte Transelectrica în fiecare lună avansul lucrărilor, care trebuie să fie în concordanță cu graficul asumat de investitor atunci când a solicitat și primit certificatul de racordare. În situația în care investiitorul nu respectă aceste prevederi, contdactul său de racordare devine nul.
Iată exact ce scrie în hotărârea Transelectrica adoptată la 30 decembrie:
Măsura Transelectrica ar putea fi benefică pentru piață, în sensul că rețeaua s-ar mai putea astfel “elibera” de zecile sau chiar sutele de proiecte din regenerabil speculative, care au obținut o parte dintre autorizări dar pe care titlularii vor să le vândă, nicidecum să le pună ei în funcțiune. Și astfel, ar avansa, poate mai rapid, cele ale unora care chiar doresc să construiască.
La data de 1 noiembrie 2024, proiectele energetice care au primit Aviz Tehnic de Racordare (ATR) însumau o capacitate totală de 55.000 MW, potrivit datelor ANRE. În etapa următoare, cele cu contracte de racordare semnate însumează mai puțin de jumătate – 24.900 MW. Din acestea, cele care au și autorizație de construire obținută și au și autorizația de înființare de la ANRE, adică cele care au aproape 100% șanse să fie și construite însumează doar 4.400 MW. Deci mai puțin de 1 MW din 10 de pe hârtie ajunge de fapt de pe hârtie în teren, în final.
“Eliberarea” rețelei de proiectele speculative a fost cerută de mai multă vreme de organizațiile “regenerabililor”, dar oamenii cu care am vorbit spun că soluția cu care a venit acum Transelectrica ar putea comporta și niste riscuri de natură juridică.
Astfel, un investitor care ajunge în situația de i se anula contractul de racordare din motivele de mai sus poate merge în instanță, pe motiv că această hotărâre a Transelectrica nu poate “bate” legislația de la momentul în care el a obținut primele avize pentru proiect, care nu specifica un termen-limită până la care trebuie să racordeze instalația nouă.
Amintim că în contractul de racordare sunt asumate de către investitori termene pentru perioada de proiectare și pentru perioada de execuție, dar pot exista situații când și investitorii serioși nu le pot respecta, din cauze care nu sunt imputabile lor, ci chiar unor alte autorități care emit cu întârziere unele avize.
Citește și:
Goana după megawați. Câte capacități energetice noi vor fi puse în funcțiune în anul 2025