187.614 lei/MWh Acesta a fost prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, din 17 octombrie, pentru intervalul de decontare 15.45 – 16.00, conform datelor de pe platforma Asociației Operatorilor de Trasport și Sistem din Europa, ENTSO-E.
Calculul nu este unul final, datele finale privind energia activată în piața de echilibrare, poziția exactă a fiecărui participant la piață precum și costurile finale cu echilibrarea sistemului vor fi făcute publice de Transelectrica abia peste o lună, cel puțin.
Datele provizorii ale ENTTSO-E, agregate tot de la operatorii de transport și sistem de pe continent, arată însă că, în această după amiază, în România, pentru aceste 15 minute, prețul energiei activate pentru echilibrarea sistemului a atins această valoare absolut incredibilă, de aproape 190.000 de lei/MWh, adică aproape 38.000 de euro/MWh.
Asta fără să existe vreo situație excepțională în România sau în zonă, cel puțin din ce știm acum.
Nu știm deocamdată care a fost volumul activat pentru echilibrarea sistemului în acest interval de decontare, datele nefiind încă disponibile pe platforma ENTSO-E.
Dacă nu este o eroare, acesta este de departe cel mai mare preț înregistrat vreodată pe piața de echilibrare din România. De asemenea, nu știm dacă sistemul a fost pe deficit sau pe excedent în acel moment – nici aceste date nu sunt disponibile încă.
Într-un final, sub o formă sau alta, costurile de echilibrare ale sistemului sunt suportate de client, iar în actualul sistem al prețurilor plafonate, în afara situației în care statul nu recunoaște acest cost suplimentar pentru furnizor, decontarea se va face de la bugetul de stat, în final. Amitim însă că nu sunt recunoscute costuri cu dezechilibrele decât în limita a 5% din costul total de achiziție al furnizorului. Din ce știm până acum de la oameni idin piață, costurile cu dezechilibrele aferente lunii august sunt exorbitante deka pentru unii participanți la piață, atât furnizori cât și producători din surse regenerabile, unii dintre ultimii ajungând de fapt să facă pierdere din vânzarea energiei din cauza acestor costuri.
O valoare incedibil de mare, de peste 100.000 de lei/MWh a mai fost înregistrată în sistemul ENTSO-E , pe 16 septembrie, pentru intervalul de decontare 15.30 – 15.45. A doua zi, Transelectrica a anunțat însă că prețul de peste 100.000 de lei a apărut dintr-o eroare a platformei pieței de echilibrare de la noi dar nu a spus care a fost prețul final real.
Totuși în acest an au fost atinse destul de des niveluri de zeci de mii de lei/MWh în piața de echilibrare, iar Transelectrica nu a anunțat că a fost o eroare. Un exemplu este tot de luna trecută – s-a atins un nivel de preț de aproape 68.000 de lei, în seara zilei de 2 septembrie.
Consiliul Concurenței de uită la piața de echilibrare
Analizăm preţurile de echilibrare de pe piaţa de energie şi ne uităm foarte atent la cum se formează acestea, dar până acum nu există niciun fel de suspiciune că lucrurile funcţionează cu încălcarea Legii concurenţei, a declarat la începutul acestei luni vicepreşedinte Consiliului Concurenţei, Dan-Virgil Pascu.
„În ce priveşte preţurile de echilibrare, avem în curs o analiză, nu o investigaţie. Nu există niciun fel de suspiciune că lucrurile funcţionează cu încălcarea Legii concurenţei, însă căutăm să înţelegem de unde preţurile acestea. Ştiţi mai bine decât mine că acestea sunt punctuale, nu au caracter de continuitate. În orice caz, ne uităm foarte atent pe piaţa aceasta de echilibrare şi încercăm să înţelegem cum se formează preţurile. Am venit, într-adevăr, cu propuneri către legiuitor. Noi avem o cooperare bună şi cu ANRE. Avem o problemă, într-adevăr, pe interconectare, pe piaţa de echilibrare cu ţările din proximitate Ungaria, Bulgaria, Grecia, Slovacia, acolo ar trebui ar trebui investit. Evident că în situaţia în care am avea o piaţă regională, interesant ar fi să avem o piaţă unică realmente şi pe componenta de echilibrare. Preţurile nu vor mai fi aşa de mari nici în România”, a afirmat Pascu, la o conferință organizată de publicația InvesTenergy.
Citește și:
Mihai, nu prețul în sine e problema ci volatilitatea acestuia. Daca te uiți la intervalele de deasupra și de dedesubt întrebarea ar trebui sa fie: ce se schimba de la 15 la 15 minute ca prețul sa varieze in halul acela.
Și da, bineînțeles, Consiliul Concurenței se uită cu îngrijorare. Wait… I know this phrase…