Furnizorii de energie electrică au ajuns să fie afectați semnificativ de prețurile din piața de echilibrare de energie electrică și deja încep să acumuleze pierderi pentru că aceste costuri cu dezechilibrele sunt mai mari decât ce li se recunoaște și returnează de la buget prin legislația de plafonare. Odată cu ridicarea plafoanelor, aceste costuri crescute se vor regăsi în facturile clienților.
Am scris în câteva rânduri recent despre prețurile uriașe din piața de echilibrare, acolo unde s-a ajuns și la nivelul de 16.000 de lei/MWh, și, iată că acum și furnizorii au ieșit public să spună că prețurile uriașe penalizatoare ajung să le inducă pierderi.
Cel puțin pe baza ultimelor date de la Transelectrica, dezechilibrele nu s-au adâncit în ultimul an, în ciuda unui aport în creștere al prosumatorilor, care ar fi putut da peste cap prognozele de consum din conturul furnizorilor și, implicit, și cele de achiziție de energie pentru clienții lor.
Totuți, deși cantitatea de energie achiziționată pentru echilibrarea sistemului este aceeași sau chiar a scăzut, prețul pentru această energie contractată (atât la creștere, cât și la scădere – atunci când un producător este plătit să reducă producția dacă sistemul energetic național este pe excedent, deci consumul este mai mic decât producția) a crescut de zeci de ori.
“Potrivit celor mai recente date publicate de către Transelectrica, energia tranzacționată pe piața de echilibrare a scăzut de exemplu, în luna martie 2024 ca procent din consumul total la 3%, față de 3,7% în aceeași lună a anului 2023. Ca volum, scăderea este de la 172 GWh la 142 MWh. Această scădere cu peste 20% arată că a fost o îmbunătățire semnificativă a prognozelor tuturor participanților la piață. Îngrijorător este că, deși volumul a scăzut, prețurile plătite au crescut de la o medie de aproximativ 400 lei/MWh în anul 2023, la peste 2000 lei/MWh în 2024, cu maxime ce au depășit și 15.000 lei/MWh”, spune Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor (AFEER), într-un comunicat de presă.
“Astfel, deși prognozele lor au avut în acest an un grad de acuratețe mai mare, furnizorii sunt cei care suportă pierderile cauzate de creșterile exorbitante ale prețurilor. Cauzele acestor creșteri de preț pe piața de echilibrare trebuie lămurite de autorități împreună cu producătorii de energie electrică participanți la această piață și cu Transelectrica”, a spus Urluescu.
”Țin să precizez că furnizorii nu au niciun rol în tranzacțiile cu produse de echilibrare pe piața de echilibrare; ei nu sunt furnizori de servicii de echilibrare pe această piață, nu transmit niciun fel de oferte. Pe această piață tranzacționează doar operatorul pieței de echilibrare, respectiv Transelectrica S.A., unii dintre producătorii de energie electrică si posesorii capacitatilor de stocare calificate. Furnizorii doar transmit operatorului acestei piețe consumurile prognozate și în final decontează costurile cu echilibrarea sistemului”, a precizat Urluescu.
Potrivit calculelor furnizorilor, dacă în martie 2023, costul total pentru echilibrarea sistemului a fost de 14 milioane de euro, prețul energiei activate fiind de 81 de euro/MWh, în martie 2024 acesta a ajuns la 59 de milioane de euro, prețul fiind de 415 euro/MWh.
Și mai este o problemă. Cum suntem încă în sistemul prețurilor plafonate, furnizorilor de energie electrică li se recunoaște un cost al dezecchilibrelor de 5% din costul total de achiziție. Or, dacă acum un an nu era o problemă, acum costul acesta cu dezechiliibrele începe să depășească acest procent, iar furnizorul rămâne cu piedrerea – pot fi milioane sau zeci de milioane la nivelul unui an.
Iar când nu va mai exista plafonarea prețurilor finale, aceste costuri determinate de prețurile mari din piața de echilibrare vor fi transferate inevitabil clienților.
Amintim că nu mai există limită de preț în piața de echilibrare, iar aceasta este o piață voluntară, deci producătorii nu sunt obligați să depună oferte.
Ce a spus Transelectrica despre situația de pe piața de echilibrare
“Comparativ cu T1 2023, în T1 2024, s-a înregistrat o creștere cu aproximativ 14 % a dezechilibrelor negative ale părţilor responsabile cu echilibrarea (din care 275.997,977 MWh, reprezentând în jur de 70 %, au generat obligații de plată pentru PRE (părțile responsabile cu echilibrarea – n.red.), prețul de dezechilibru fiind pozitiv, iar restul de 119.678,091 MWh au generat drepturi de încasare pentru PRE, prețul de dezechilibru fiind negativ) și o scădere în jur de 17 % a dezechilibrelor pozitive ale părţilorresponsabile cu echilibrarea (din care 375.590,577 MWh, reprezentând în jur de 82 %, au generat obligații de plată pentru PRE, prețul de dezechilibru fiind negativ, iar restul de 83.150,118 MWh au generat drepturi de încasare pentru PRE, prețul de dezechilibru fiind pozitiv)”, arată Transelectrica într-o analiză recentă referitoare la necesitatea instalării capacităților de stocare.
“În condițiile în care Piața de Echilibrare este o piață voluntară, achiziția energiei de echilibrare se realizează la preț marginal, nu există limite de preț și întervalul de decontare este de 15 minute, în lipsa unei flexibilități rezonabile a sistemului, aceasta devine o piață penalizatoare, cu prețuri de dezechilibru de peste 10.000 lei/MWh, adică de peste 20 de ori mai mari față de prețurile de închidere a Pieței pentru Ziua Următoare cuplată, cu impact semnificativ negativ asupra clienților, producători, consumatori, furnizori de energie electrică, operatorilor de rețele electrice, necesitatea integrării în sistem a surselor de stocare a energiei devine din ce în ce mai stringentă”, mai arată Transelectrica.
Ce ar putea urma
Potrivit unor oameni din piață, de la 1 iulie, o reglementare ANRE a schimbat regulile de calificare a producătorilor penntru piața de echilibrare iar temerea este că acest lucru ar putea să aibă ca efect creșterea prețurilor, nu scăderea loc, pentru că ar urma să fie mai puține grupuri care se vor califica pentru piața de echilibrare.
Cert este că, de la 1 iulie, nici pe platforma nouă a Transelectrica, și nici la ENTSO-E, asociația operatorilor de transport și sistem din Europa, nu mai apar datele despre dezechilibrul sistemului și nici despre prețurile aferente dezechilibrelor, care se publică în mod normal la fiecare 15 minute.
Ce soluții s-ar putea găsi
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat săptămâna trrecută nouă întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM și asociațiile producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor din energie pentru a analiza situația din Piața de Echilibrare.
“Ministerul Energiei, ANRE și Transelectrica vor trece la pasul următor și vor analiza măsurile propuse pentru a diminua riscul de instabilitate în viitor pe Piața de Echilibrare, respectiv:
– transparentizarea tranzacțiilor;
– crearea cadrului legal pentru instituirea stării de alertă pe perioadă temporară, pe piața de echilibrare;
– posibilitatea instituirii mecanismului de plafonare a prețurilor pentru o perioadă de 3-6 luni.
Obiectivul nostru este să menținem echilibrul și stabilitatea pe tot lanțul energetic și să protejăm consumatorii finali. Astfel, în urma discuțiilor, împreună cu partenerii de dialog, vom analiza mai multe propuneri prin care să optimizăm funcționarea pieței de echilibrare. Trebuie însă să înțelegem un aspect important: în această perioadă, proiectele mari pe care încercăm să le realizăm, precum hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz și proiectele de stocare, își demonstrează din plin importanța”, a comunicat după întâlnire Sebastian Burduja.