Premierul Ciolacu a avut o ieșire dură la politicii energetice a Ministerului Energiei sounând că, deși “pe energia verde am ajuns printre fruntașii Europei”, nu s-a preocupat de stocare.
Iată ce a spus Ciolacu:
„Eu vă spun cinstit: nu e suficient să fi ministru sau prim-ministru. Când vezi că ai fonduri europene de miliarde de euro pentru zona de investiții în energie verde, îți strângi specialiștii și faci niște calcule despre ce putere instalată va fi, cât va produce România într-un an, în cât ajung la maturitate aceste proiecte… Am ajuns pe energie verde să fim printre fruntașii producători din Europa. Păi, măi domn ministru, când ai declanșat aceste programe prin PNRR, prin proiecte naționale, prin Fondul de Modernizare, mintea ta n-a putut gândi că-ți trebuie zonă de stocare? Și că România are o interconectare mare la nivel european și că vei produce când va fi vânt și soare mai mult decât consumi? (…) Avem cel mai bun mix energetic din Europa, când a fost nevoie să avem o viziune clară de dezvoltare, nu ne-a dus capul. Eu am mai spus: cel mai rău în administrație, cel mai mult mi-e frică de hărnicia prostului”, a declarat premierul.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat ieri, pe fondul creșterii consumului de energie electrică, că au intrat în producție capacități suplimenare de 400 MW, și că s-a ajuns în situația de a se căuta “câte 50 MW” ca urmare a politicii greșite a statului, care nu a făcut investiții în capacități de generare.
“Am mai spus un lucru și îl reiau, faptul că suntem în această situație în care mai căutăm 50 de megawați aici, 200 de megawați dincolo este consecința unor decenii în care statul nu a investit în sectorul energetic. Au fost în 34 de ani, efoarte ușor să facem un calcul.
Sunt cele două unități de la Cernavodă pornite, bineînțeles, înainte de Revoluție. Avem ceva megawați în hidrocentrale, puțini, și o investiție privată la Brazi, mai semnificativă, plus ce s-a făcut pe regenerabile. Dar din 22.000 de megawați cu care am pornit în etapa post-decembristă, am rămas cu jumătate practic de producție în bandă. Deci statul și-a înjumătățit capacitatea de producție”, a spus Burduja.
“Când am venit la minister și am spus trebuie să facem proiectul Tarnița – Lăpuștești. Nu puțin au fost cei care mi-au spus nu se poate. Uitați de asta vedem astăzi ce important ar fi fost proiectul. Și am spus și săptămâna trecută că trebuie declarat de importanță strategică națională, să îl putem deroga de la orice prevederi, așa atât cât ni se permite în constrângerile actuale și să putem avea această capacitate de echilibrare a sistemului”, a mai spus Burduja.