Guvernul face apel la populație să reducă din consumul de energie electrică între orele 18 și 22 și să seteze aerul condiționat la 24-26 de grade

Guvernul solicită cetățenilor să nu folosească aparatele electrocasnice mari consumatoare de energie electrică seara, atunci când este vârf de consum, și să nu țină aerul condiționat la temperaturi foarte scăzute.

“Reprezentanții Comandamentului de Vară au făcut unele recomandări pentru toți consumatorii:

  • Eficientizarea Consumului de Energie: Încurajăm cetățenii să utilizeze energia electrică cu responsabilitate, evitând consumul excesiv în orele de vârf de seară (18:00 – 22:00); Recomandăm utilizarea aparatelor electrocasnice mari (mașini de spălat, uscătoare, etc.) în afara acestui interval;
  • Utilizarea Responsabilă a Aparatelor de Aer Condiționat: setați termostatele aparatelor de aer condiționat la o temperatură constantă moderată, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea rețelei”.

Enunțul apare într-un comunicat de presă emis de Ministerul Energiei după ședința Comandamentul de Vară pentru Sectorul Energetic care a avut loc azi pe fondul consumului crescut de energie electrică din cauza caniculei.

Înainte de emiterea comunicatului, ministrul Energiei, Sebastian Buruda a spus, în conferință de presă, că nu poate impune oamenilor o reducere a consumului în orele de vârf de seară, dar că a ar fi bine dacă cetățenii ar face asta

“Ar trebui să ai dreptul să-ți aprinzi lumina, să-ți pui mașina de spălat rufe când dorești. E adevărat, din perspectiva sistemului energetic național, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească mașina de spălat rufe sau spălat vase sau alți consumatori în acest vârf de seară. Deci între ora 18:00 și ora 21:00 ar putea face acest lucru”, a spus Burduja.

El a amintit că, în statele cu sisteme de contorizare inteligentă, consumatorii sunt încurajați să consume mai puțin în orele de vârf prin tarif

“Ce fac alte state, care sunt mai avansate decât noi. Ele premiază consumatorul care are un asemenea comportament și acest acest mecanism bazat pe cerere înseamnă că eu dacă aleg să-mi pornesc mașina de spălat rufe la ora 2:00 la prânz, că am energia solară și producție suficientă, am o factură mai mică. La final, și noi trebuie să ajungem acolo prin digitalizarea sistemului, prin contorizare inteligentă.

Noi suntem încă la prima etapă, nu avem contorizare inteligentă în întreaga țară sau la cât mai multe puncte de consum, dar am pus problema asta cu colegii mei și vrem să creem deja cadru prin care măcar acolo unde există contorizare inteligentă, să vedem dacă nu cumva putem să stimulăm genul acesta de măsuri, de comportamente din partea consumatorilor, astfel încât de fapt să facem bine și sistemului energetic național”, a spus Burduja.

Citește și:

România trage de orice MW disponibil ca să țină becul aprins. Au repornit centrale pe cărbune, grupuri oprite pentru revizii, s-au anulat opriri programate

1 Comment

  1. Și cu toate acestea tovarășii de la Partidul Sărăciei și Distrugerii își doresc ca din 2027 să scoată din sistem tot ce înseamnă prosumator fără stocare. În loc să încurajeze instalarea de sisteme noi dimensionate corect cu sau fără stocare, ei ne dau în cap celor existenți adică schimbă regulile în timpul jocului.
    Dacă până acum noi prosumatorii am ținut pe linia de plutire SEN, să vedem când vom ieși din sistem cum vor gestiona lucrurile și cât de des va stinge România lumina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *