Prevederile legii prin care cei care sunt acum prosumatori trebuie să-şi instaleze baterii de stocare a energiei nu poate fi considerat un lucru rău, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Ministrul a spus însă că se va preocupa ca prosumatorii actuali să poată primi granturi pentru upgradarea sistemelor.
„Legea (255/2024 care prevede obligaţia ca prosumatorii să-şi procure baterii de stocare a enregiei, n.r.) are un termen de conformare până în 2027. Legiuitorul a considerat că e un termen suficient pentru ca cei care sunt prosumatori acum să-şi poată instala aceste capacităţi.
Repet, principial vorbind, sau pentru sistemul de distribuţie, nu poate fi considerat un lucru rău. Faptul că impune o povară unor contribuabili care în momentul în care şi-au achiziţionat aceste panouri nu au ştiut că la un moment dat vor avea şi această obligaţie, este o provocare. Este o problemă pe care în calitate de Minister al Energiei, vom face toate demersurile care ţin de noi să o putem adresa. Din păcate, noi nu avem de-a face de multe ori cu aceşti consumatori casnici, mai degrabă cu consumatorii non-casnici.
De aceea am şi lansat toate aceste scheme din PNNR. Vă spuneam de Fondul pentru Modernizare, în Electric Up dacă au componentă de stocare, sunt bonusaţi. Deci, există o preocupare pentru a încuraja astfel de capacităţi de stocare. Termenul este 2027, iar visul meu e ca, până atunci, să avem o producţie mai mare de baterii în România. Până la urmă, de asta am şi reluat investiţia IV din PNNR, care include inclusiv sprijin pentru fabricarea bateriilor în ţara noastră”, a explicat Burduja.
El a mai spus că va avea o discuție cu ministrul Mediului pentru a se putea identifica surse pentru ca prosumatorii actuali să poată primi granturi pentru instalarea de baterii.
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) a atenţionat într-o petiţie transmisă, luni, Preşedinţiei României, că, deşi dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice în baterii este un pas natural şi esenţial pentru tranziţia către un Sistem Energetic Naţional flexibil, inteligent şi eficient, aceasta nu poate fi realizată doar prin exploatarea prosumatorilor.
Specialiştii Asociaţiei solicită, astfel, trimiterea Legii 255/2024 la reexaminare în Parlament.
Citește și:
Nu e un lucru rău, este un dezastru de proporții care va duce la stingerea luminii în România.
Ultima victimă a Partidului Sărăciei și Distrugerii: Prospumatorii.
Analzia completă aici: https://evclub.ro/pages/2024/PSD_Distruge_Investitiile_Fotovoltaice
Ce fac prosumatori care au invertor numai destinat injectării .Trebuie sa cumpere un alt invertor cu dublu serviciu.
În loc să modernizăm rețeaua națională de distribuție și transport a energiei electrice, pentru ca fiecare cătun din România să poată fi electrificat, inițiatorul acestei legi pune presiune și mai mare tot pe prosumatori. Sigur, modernizarea și extinderea rețelei de distribuție înseamnă bani de la guvern. Care nu are bani. Așa că ”băieții” pun presiune pe cei care ”au demonstrat că au bani”. Dacă rețeaua națională ar fi modernă am putea da energie electrică și Republicii Moldova și Ucrainei, iar nevoia unităților de stocare ar fi mult mai mică. În altă ordine de idei, până în 2027 mai sunt doi ani și jumătate. La cum se mișcă lucrurile în România, în general, nu doar în domeniul energiilor regenerabile, termenul va trebui extins. Granturile în esență, înseamnă bani. Bani pe care guvernul nu-i are. Din acest motiv mărește taxele și impozitele.