Prosumatorii cu instalații mai mari vor fi obligați să își instaleze baterii, în caz contrar se limitează injecția în rețea. Lege votată în Parlament

Un amendament votat deja de plenul Parlamentului obligă prosumatorii existenți și viitori care au instalații de cel puțin 10,8 kW să își monteze baterii echivalente cu 30% sau 50% din puterea instalației. Obligația trebuie îndeplinită până la finalul anului 2027. În caz contrar, puterea care poater fi evacuată de prosumator în rețea scade automat la 3 kW.

Este vorba despre proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.32/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei şi adoptarea unor măsuri în domeniul energiei

Iată cum sună exact modificarea legislativă:

8. La articolul IV se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul
cuprins:

Avizele tehnice de racordare emise/actualizate  pentru solicitanții care sunt sau doresc să devină prosumatori prin instalarea de capacități de producere a energiei electrice având puteri instalate cuprinse între 10,8 kW și 400 kW, cu evacuare de putere în rețeaua electrică de interes public, respectă cumulativ următoarele cerințe:

a) obligația, în sarcina utilizatorilor, de a instala la locul de consum și de producere instalații de stocare având puterea instalată de cel puțin:

(i) 30% din puterea instalată a centralei electrice, pentru puteri ale acestora cuprinse între 3 și 200 kW;

(ii) 50% din puterea instalată a centralei electrice, pentru puteri ale acestora cuprinse între 200 și 400 kW;

b) puterea aprobată pentru a fi evacuată în rețea nu poate fi mai mare decât puterea instalată a instalației de stocare din cadrul locului de consum și de producere.

(9) Prevederile alin. (8) se aplică și pentru acordurile/avizele emise de operatorii de rețea pentru racordarea instalaţiilor de producere a energiei electrice sau a unităţilor generatoare agregate ale prosumatorilor şi pentru racordarea proiectelor demonstrative, cu o putere electrică instalată mai mare de 3 kW dar mai mică sau egală cu 10,8 kW ori echivalentă pentru racordurile diferite de cele trifazate, cu evacuare de putere în rețea.

(10) Prosumatorii existenți, care dețin centrale cu puteri instalate ce se încadrează în limitele de putere stabilite la alin. (8) și (9) au obligația de a instala la locul de consum și de producere instalații de stocare conform prevederilor alin. (8) lit. a) până la data de 31 decembrie 2027, iar operatorii de distribuție au obligația actualizării certificatelor de racordare ale acestora conform prevederilor alin. (8) lit. b).

(11) În cazul prosumatorului care nu respectă obligația prevăzută la alin. (10),operatorul de rețea modifică certificatul de racordare deținut de prosumator, în sensul stabilirii valorii puterii aprobate pentru a fi evacuate în rețea la valoarea de 3 kW, indiferent de puterea instalată a capacității de producere a energiei electrice a prosumatorului.”

Amendamentul a fost susținut de grupul parlamentar PSD și a vost votat de plenul Parlamentului în ultima zi a sesiunii, ieri, înainte să se intre în vacanța parlamentară. După ce va fi promulgat de Președinte, va intra în vigoare.

Iată motivația introducerii acestui amendament de către parlamentari, integral:

Prosumatorii cu o putere instalata de pana la 400 Kv/loc de productie sunt scutiti prin Lege de la plata dezechilibrelor si ca urmare nu sunt interesati de autoechilibrare si de reducerea dezechilibrelor.

În condițiile în care va crește capacitatea instalată în centralele electrice regenerabile și va scădea flexibilitatea sistemului, necesarul de rezerve de energie pentru echilibrarea sistemului va crește, ceea ce va face ca prețurile rezervelor de energie să crească.

Și din acest motiv, rezultă ca fiind din ce în ce mai acută necesitatea integrării în SEN ainstalațiilor de stocare, reducând în acest fel volumele de rezerve necesare și volumele de energie activate înPiața de Echilibrare, cu impact de reducere a tarifelor pe serviciile de sistemși a prețurilor dedecontare în Piața de Echilibrare, care sunt ulterior transferateclienților finali.

Excedentul SEN din timpul zilei conduce la exporturi la preturi negative ale energiei electrice si ulterior importuri la preturi ridicate. În ultima perioadă sistemul sistemul energetic este preponderent excedentar, situație care estimăm că va predomina și în continuare, pe fondul consumului de energie scăzut și al creșterii în continuare a capacității totale de producere instalată în centrale electrice noi și la prosumatori, respectiv a energiei livrate de prosumatori în sistem, fiind necesară, în consecință, asigurarea unui volum adecvat de rezerve la reducere de putere pentru echilibrarea SEN.

Apariția prosumatorilor de energie electrică și instalarea accelerată a panourilor fotovoltaice la clenții finali de energie electrică casnici și industriali, evoluție care nu a fost luată în considerare până în prezent din punct de vedere al impactului asupra sistemului în ansamblu, corespunde unei reduceri de consum, în condițiile în care producția acestora nu este cunoscută în acest moment.

La data de 29.02.2024 puterea instalată a prosumatorilor a ajuns la 1554 MW,iar odată cu implementarea programului Casa verde fotovoltaic, estimăm o putere instalată la prosumatori de peste 2.000 MW.

Toate aspectele menționate mai sus, cauzate de integrarea masivă a surselor de producție regenerabilă în perioada anilor 2023 – 2030, ar putea fi atenuate prin dezvoltarea și integrarea în sistem a instalațiilor de stocare, inclusiv la prosumatori

La nivelul rețelelor electrice de distribuție,influența instalării masive de capacități de producere în cadrul locurilor de consum și apariția prosumatorilor care evacuează energia în surplus în rețea în cantități mai mari decât consumurile agregate în respectivele zone, conduce la supraîncărcarea rețelelor existente și la depășirea valorilor admise pentru tensiune, respectiv la apariția întreruperilor datorate acestora, ce pot afecta inclusiv consumatorii din vecinătate.

Și în acest caz, soluția simplă, care să permit exploatare instalațiilor de producere ale prosumatorilor fără întreruperi și fără scăderi ale puterii produse, o reprezintă integrarea soluțiilor de stocare, pentru atenuarea injecțiilor necontrolate de energie în rețea.

Propunerea (amendamentul) de mai sus, are în vedere stabilirea unei reguli potrivit căreia prosumatorii care doresc să evacueze energia în surplus în rețea, să fie stimulați pentruautoechilibrare,prin instalarea de capacități destocare care să preia surplusul de producție în vederea consumului ulterior sau al evacuării ulterioare în rețea, atunci când aceasta nu este supraîncărcată.

Puterea aprobată prosumatorului pentru evacuare în rețeaua publică este corelată cu cea a capacității instalației de stocare.

Concluziile studiului realizat de Facultatea de energetică din cadrul Universității Naționale de Științe și Tehnologie Politehnica Bucureşti la solicitarea ACUE au cuprins, pe lângă alte măsuri propuse, următoarea recomandare:

“Racordarea de unităţi de stocare la prosumatorii de JT, stabilită prin reglementare încă de la racordare, ca obligație a prosumatorilor de a avea echipamente de stocare asociate CEF, cu 50 % din puterea instalată CEF”.

8 Comments

  1. Este o catastrofă pentru noi cei care am investit la acel moment nu era aceasta lege pentru ca nu făceam investiția așa că trebuie consultat u avocat pentru ca legea poate fi schimbată dar este valabilă pentru viitor eu cred ca nu putem lasa astfel de aberație jegoasa să treacă fără a consulta această asociație care ne reprezintă.

  2. Este clar ca PSD joaca pe muzica furnizorilor de energie, singurii grav afectati sunt furnizorii in aceasta schema si de aceea se doreste a limita exportul de energie, masura este claracei mai multi abia au instalat pe resurse proprii cate 15 20 kwh acum daca nu isi permit stocare vor fi limitati la export, asta cred ca se si urmareste. Pacat ca nu e nici o predictibilitate, schimba regulile in timpul jocului, au scumpit energia fara justificare, doar ca noi , romanii sa mai bagam ceva profit la multinationalele care ung din greu balamalele pe la guvern. Trist!

  3. Trebuie petitie on-line…obligatoriu…
    Ne sug singele…aceste gunoaie PSD-iste si occidentale…
    Aceste lifte nenorocite, vandute si subjugate west-ului si multinationalelor…
    De necrezut….de neinchipuit…
    Pierd bani escrocii si miliardarii…multinationalele si hotii care au jefuit Romania de 3 decenii incoace…
    Petitie on-line si dati in judecata…
    Sau, sa ne platesca ei bateriile….no problem…
    Doamne ajuta…

  4. PSD – Partidul Sărăciei și Distrugerii. Dacă ceva merge bine în țara asta nimic nu poate distruge mai bine decât un idiot de la PSD care vine el și își dă cu părerea despre lucruri pe care nu le înțelege.
    Hai să face un calcul simplu să vedem cât de imbecilă e măsura:
    – Cel cu un sistem de 11kW (dimensionat corect pentru vârf de consum nu consum constant) ar trebui să își pună 4kWh
    – Presupunând prin absurd că folosește capacitatea aia (aberant, cu 4kWh abia ții un consum infim din iluminat, televozor etc. – sărăcie energetică) va încărca bateria de dimineață și pe la 9 deja injectează surplusul în rețea
    – Seara dacă pornești o plită și un AC nu îți mai rămâne energie nici să îți încarci periuța de dinți
    – Costuri, câteva mii de lei, eu zic peste 10 mii. Dacă ai un sistem on-grid (marea majoritate a prosumatorilor din România) îți trebuie un inverter/charger, trebuie să schimbi circuite, dacă ai sistem trifazat deja lucrurile se complică iar marea majoritate a celor cu puteri peste 10kW au sisteme trifazate că nu autorizează nici dracu monofazat peste 32A (~7.4kW).

    De ce dracu ai face invesția asta și mai ales unde e beneficiul pentru SEN? Cine are nevoie de stocare, probabil are deja sau are în plan să își monteze cu sau fără obligație.

    Sistemele existente într-o proporție covârșitoare nu vor fi upgradate pentru că nu se poate într-o manieră rentabilă economic. Unul care a plătit 2-3k RON prin program nu va scoate mâine de la saltea vreo 10-15k RON să facă pe plac tovarășilor care au și ei niște containere de baterii din China și nu știu unde să le verse în piață. Cei care vor pune totuși stocare nu o vor folosi decât pentru back-up sau vor folosi echipamente care mai devreme sau mai târziu vor lua foc.
    Multe case vor lua foc din păcate datorită acestei imbecilități, se vor face improvizații, se vor sări etape, vor ajunge persoane necalificate să instaleze/opereze sisteme cu potențial extrem de mare de incendiu.
    Dacă sistemul on-grid îl pornești și cam atât, când ai stocare ar fi bine să îți supraveghezi instalația destul de atent și de des altfel s-ar putea să o găsești pe lună.
    Stocarea trebuie să fie o opțiune tovarăși incompetenți de la Partidul Sărăciei si Distrugerii, nu o obligație. Sistemul îl dimensionează și îl execută un profesionist nu un politruc care de obicei este prost ca noaptea și afon tehnic.

    Din punct de vedere Juridic:
    Nu respectă principiul neretroactivității legii civile. Un CR este dovada că instalația respectă la momentul emiterii toate condițiile legale și tehnice pentru a funcționa și o dată emis nu se poate modifica administrativ ci doar dacă instalația suferă modificări sau nu mai respectă condițiile tehnice de la momentul emiterii.
    Există contracte (casa verde, contracte de achiziție în rate) în curs de desfășurare, unele pe 10 ani. Statul nu poate intra cu japca între părți și stabili obligații noi așa cum nu poate face ca un vehicul euro3 să respecte azi norme euro6.
    Fiecare prosumator care se va trezi cu CR-ul modificat administrativ va acționa în instanță OD și statul român prin ANRE care vor fi buni de plată.

    Poate nu vă mai îngrămădiți în toamnă să îi votați ca în duminica prostului (09.06.2024), cei care aveți de gând să votați PSD sau PNL faceți un bine țării ăsteia și măcar o dată la 4 ani stați dracu acasă.
    În concluzie, zi PSD și trage apa.
    PS: Acum ne organizăm să oprim și noi injecția în semn de protest, poate așa ne mai și consultă înainte să debiteze fel de fel de imbecilități.

  5. Ce mancatori de tot rahatul sunt. Daca te uiti pe graficul SEN, poti sa vezi ca in timpul zilei tot importam curent chiar si cu fotovoltaicele la maxim 1,6MW. Deci daca limitam fotovoltaicele, nu cumva o sa importam mai mult curent?
    Nu au vorbit cu nimeni cand au votat idiotenia asta de lege. Europa trage sa aduga regenerabile si noi zicem ca 1,6MW ne-au rupt in doua sistemul, dupa bagam mana in carbune ca nu ne ajunge curentul.

  6. Care este legea despre care vorbiți in care apar aceste informații?
    Vreau sa citesc legea propriu-zisă nu aberațiile pe care le scrieți voi aici.
    M-am uitat pe OUG32/2024 și nu scrie nimic din ce spuneți voi aici.

    1. atunci nu mai deschideti acest site daca nu vreti sa cititi „aberatii”. Mai cautati, deocamdata v-ati uitat prost!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *