Corneliu Bodea, Adrem: “Ajungem ușor la 2.500 MW instalați la sfârșitul acestui an, investițiile în rețele trebuie să fie o prioritate”

Corneliu Bodea, CEO al grupului românesc de firme Adrem și președinte al Centrului Român al Energiei, este optimist în legătură cu capacitatea energetică nouă care va fi instalată în Ronmânia în acest an, precizând că timpii de autorizare a proiectelor sunt printre cei mai buni din Europa, dar a atras atenția asupra investițiilor care trebuie făcute în rețele pentru a prelua energia nou-produsă.

“Aș șterge cumva din peisajul acesta al anilor destinați investițiilor atât pandemia, dar și 2021-2022 și să nu fim prea răi cu noi, pentru că 2023 a arătat deja că lucrurile au început să se miște și iată că astăzi avem câteva sute de megawați noi cu licențe de producție, câteva sute bune. Așteptăm ca, la sfârșitul acestui an să avem Iernut în funcțiune, adică am putea spune că pe lângă investițiile prosumatorilor, care au fost semnificative – eu am calculat aproximativ un miliard de euro – se adaugă și alte investiții în rețea. Ajungem ușor la 2500 MW la sfârșitul acestui an, prosumatori plus alte investiții. Eu sunt optimist”, a spus Cormeiul Bodea la un eveniment pe teme de energie organizat de publicația Financial Intelligence.

“Ne-ar trebui mai multă coerență. Sigur, se tot vorbește de prectibilitate, Eu aș da-o la o parte, nu cred că vom avea, nu ne vom mai întâlni cu perioade predictibile un timp. Dar coerență ne trebuie, cu atât mai mult cu cât vremurile sunt atât de schimbătoare, avem nevoie de mai multă coerență. Atunci când acționăm, să acționeze și stânga și dreapta, și ANRE și ministerul și strategia, toată lumea să acționeze într-un mod coerent”, a mai spus Bodea.

Oficialul ADREM, unul dintre grupurile semnificative de servicii pentru industria energetică de la noi, vede și părțile bune ale evoluției din sectorul regenerabilelor, în ciuda faptului că multe dintre Avizele Tehnice de Racordare (ATR) pentru capacități în regenerabil probabil nu se vor materializa în MW instalați. El a insistat însă pe nevoia de investiții în rețele pentru ca energia generată de noile unități să poată fi folosită.

“Am fi putut să avem mai puține, adică raportul dintre ATR-urile date și ATR-urile care ajung la îndeplinire, proiectele care ajung la începlinire, să fie mai bun. Probabil nu este un raport foarte bun, dar asta arată și natura noastră frumoasă a poporului român, care imediat s-a ambalat, a văzut o direcție de unde probabil că se pot câștiga bani și – de ce nu – o direcție bună care are legătură cu tranziția energetică și cu lupta împotriva schimbărilor climatice. Românii au dorit să facă ceva în această direcție. Este normal că nu toate vor ajunge la îndeplinire. Vorbim de circa 30.000 MW cereri de ATR depuse.(…)

Dar România este una din țările din Uniunea Europeană care stă cel mai bine la timpul necesar pentru autorizarea proiectelor, știu că există și nemulțumiri în acest sens, dar trebuie să fim realiști. Dacă ne uităm și ne comparăm cu alte țări din Uniunea Europeană, România stă mult mai bine. Trebuie să facem însă investiții în rețele. Ar trebui ca toți cei care sunt în industria energetică, toți cei care sunt astăzi în această sală să înțeleagă. Dacă nu vom investi în rețelele de transport și distribuție de energie, nu vom putea să realizăm nici 10% din acest volum uriaș de cereri de racordare. Ar trebui să fie prioritatea tuturor și sper că atât ANRE, în perioada a cincea de reglementare, cât și actorii din piață vor înțelege acest lucru”, a spus Bodea.

La acest moment, potrivit ultimelor date ale ANRE, în România sunt instalați 3.027 MW în eolian și 1.635 MW în fotovoltaic, separat de cei 1.600 MW din instalațiile produmatorilor.

Corneliu Bodea este președinte al Centrului Român al Energiei (CRE) este o organizaţie profesionala non-guvernamentala şi non-profit, care reuneşte şi reprezintă, din anul 2011, interesele companiilor de stat şi private ce operează în sectorul energetic românesc, la Bucureşti şi Bruxelles. El este și fondator al grupului Adrem, companie specializată în servicii și construcție de infrastructură energetică și de soluții pentru consumatori industriali, cu peste 1.000 de angajați la nivel național.

Citește și:

Eurelectric: Dublați investițiile în distribuția de energie electrică sau Europa pierde cursa către net-zero

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *