Cotaţiile la gaze naturale au atins miercuri noi recorduri istorice pe piaţa de referinţă din Europa, ceea ce duce creşterile cumulate înregistrate în ultimele două zile la 60%, pe măsură ce impactul majorării costurilor la energie s-a răsfrânt asupra pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni, iar oficialii UE au tras un semnal de alarmă, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.
La hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Olanda cotaţiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au crescut miercuri cu până la 40%, la un nivel record de 162,12 euro pentru 1 MWh, după ce marţi au încheiat şedinţa cu o creştere de 20%.
„Creşterea actuală a preţurilor energiei în Europa este cu adevărat unică. Niciodată până acum preţurile nu au crescut atât de mult şi atât de repede”, au reacţionat analiştii de la Société Générale.
„Este aproape imposibil să justifici de ce se mişcă atât de rapid şi atât de sus”, a spus şi Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.
Mai multe state europene, inclusiv Franţa şi Spania, au cerut Uniunii Europene să ia măsuri urgente pentru a limita impactul creşterii explozive a preţului gazelor asupra gospodăriilor.
În acest context, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a promis miercuri că până la finele acestui an va prezenta un plan de reformare a pieţei gazelor.
„Şocul preţurilor nu poate fi subestimat. Afectează cetăţenii noştri, în special gospodăriile vulnerabile, slăbeşte competitivitatea şi se adaugă presiunilor inflaţioniste”, a spus Kadri Simson, la o dezbatere organizată de Parlamentul European.
Între timp, Europa continuă să concureze cu Asia pentru livrările de gaze naturale lichefiate. În pofida preţurilor record din Europa, importatorii de GNL din Asia sunt dispuşi în continuare să plătească o primă peste preţurile de referinţă din Olanda pentru a-şi asigura aprovizionarea pentru iarnă, susţin traderii din Singapore. Aceasta înseamnă că Europa va avea dificultăţi în a-şi asigura livrările suplimentare de GNL de care are nevoie.
„Ne confruntăm cu o situaţie excepţională. Piaţa mondială a gazelor nu a fost niciodată într-o situaţie în care Asia şi Europa au fost obligate să concureze pentru fiecare cargo de GNL disponibil, deoarece se presupunea că Europa va beneficia de o aprovizionare confortabilă prin gazoducte”, subliniază analiştii de la firma de consultanţă Engie EnergyScan.
Citește și:
Prețurile la gazele naturale pentru iarnă, la noi maxime istorice