Prețurile la gazele naturale pentru iarnă, la noi maxime istorice

Prețurile de pe piețe pentru gazele tranzacționate acum cu livrare în sezonul rece au ajuns la noi maxime istorice, în România și în Europa.

Ultimele tranzacții făcute la Bursa Română de Mărfuri pentru gazul cu livrare în sezonul rece au depășit cu mult nivelul de 500 de lei/MWh, potrivit datelor de pe platformă. Astfel, în tranzacțiile care au avut loc ieri, 5 august, gazul cu livrare în luna noiembrie s-a tranzacționat la 533 de lei/MWh, cel cu livrare în luna decembrie la 551 de lei, și, cel mai important, gazul cu livrare în primul trimestru al anului viitor s-a tranzacționat la 561 de lei/MWh.

Cantitățile tranzacționate nu sunt neapărat foarte mari, dar semnalul de preț este clar: prețul gazelor care mai trebuie cumpărate pentru consumul din această iarnă nu coboară, dimpotrivă, crește.

După cum am relatat în repetate rânduri, situația este aceeași la nivel european. Să privim de exemplu ultimele cotații de la Central European Gas Hub, de la Viena, cotații de referință pentru zona noastră. Prețurile au sărit de 110 de euro/MWh. Spre exemplu, dacă ne uităm la cotațiile de ieri, tranzacțiile cu gaz cu livrare în luna noiembrie s-au făcut la prețul de 115,8 euro/MWh, iar cele cu livrare în primul trimestru al anului 2022 la 114,8 euro/MWh.

Preocupare la nivel european, dar…atât

Creşterea preţurilor la energie electrică şi la gaze este o problemă la nivel european şi este necesară o soluţie comună pentru rezolvarea ei, consideră miniştrii de finanţe care au participat la Consiliul Afaceri Economice şi Financiare, desfăşurat marţi, 5 octombrie, la Luxemburg, conform unui comunicat de presă al Ministerului de Finanţe.

În acest context, reprezentantul României, Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a atras atenţia că este nevoie urgentă de măsuri atât pe plan naţional, cât şi european pentru protejarea cetăţenilor, în special a celor mai vulnerabili.

„România susţine eforturile comune la nivelul UE pentru o economie bazată pe emisii scăzute de carbon, cu accent pe producţia de energie regenerabilă, concomitent cu implementarea măsurilor de eficienţă energetică. În atingerea obiectivelor în domeniul climatic trebuie să luăm în considerare securitatea energetică a Uniunii Europene în ansamblu, precum şi a fiecărui stat membru în parte. Este necesar ca UE să-şi reducă dependenţa de importurile energetice şi să se bazeze mai mult pe resurse proprii şi pe tehnologiile cu emisii reduse de carbon”, a precizat Alin Chitu.

Acum câteva zile, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat marţi că liderii Uniunii Europene vor discuta ideea înfiinţării unei rezerve strategice de gaze naturale a UE precum şi decuplarea preţurilor la electricitate de preţurile la gaze naturale, cu ocazia summitului lor care va avea loc la finele lunii octombrie.

Ar fi urmat ca Executivul comunitar să emită un set de recomandări/măsuri pe tema creșterii abrupte a prețurilor la gaze și energie electrică, dar acestea au fost pentru moment amânate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *