ANRE și Electrica, în mijlocul unui scandal de încălcare a unbundlingului pe energie electrică. Care sunt mizele

ANRE și Electrica sunt protagoniștii unui scandal în desfășurare legat de încălcarea legislației de separare clară a activităților de distribuție și furnizare de energie electrică, potrivit unor surse apropiate situației. Deocamdată, totul se desfășoară dincolo de ochii publicului.

Totul a pornit de la o ședință care a avut loc, în ianuarie, la sediul Autorității de Reglementare în Energie (ANRE), în contextul liberalizării pieței potrivit surselor noastre. Acolo, au participat reprezentanți ai tuturor funizorilor de ultimă instanță (Electrica, Enel, CEZ și E.On), în plin scandal al cozilor apărute la centrele de relații cu clienții pentru că oamenii au dat buzna să încheie noi contracte de furnizare, și al prețurilor mai mari la energia electrică pentru serviciul universal.

Despre faptul că a avut loc întâlnirea s-a scris, efectele se știu, au apărut acele discounturi asumate de furnizori față de prețurile de serviciu universal, a mai apărut legislație secundară de la ANRE pe tema liberalizării.

Din partea Electrica, la întâlnire a participat directorul general al grupului, Corina Popescu. Ea era însă la acea dată și președinte al Consiliului de Administrație la Distribuție Energie Electrică România (DEER), noua firmă care a reunit cele trei distribuții de electricitate ale grupului Electrica, de la 1 ianuarie.

Ulterior acelei întâlniri, potrivit surselor noastre, a fost adresată o plângere Comisiei Europene – cel mai probabil a plecat de la unul dintre ceilalți furnizori – cum că în România nu se respectă legislația referitoare la unbundling (separararea clară a activităților de distribuție și furnizare – n.red.) și că acest lucru se întâmplă sub oblăduirea ANRE, în condițiile în care chiar în sediul instituției, la o întâlnire despre chestiuni de furnizare concurențială, a fost prezentă o persoană care se ocupă de distribuție. Respectiv Corina Popescu de la Electrica.

Unbundlingul și efectele pentru consumatorul simplu

Chestiunea unbundlingului, chiar dacă este complicată și plictisitoare, este foarte relevantă pentru consumatori, mai ales în contextul liberalizării care ascute concurența. Pe scurt, la liberalizare, se schimbă doar furnizorul, nu și rețeaua de distribuție sau contorul, care rămân în proprietatea distribuitorului, iar clienții care fac o algere nu trebuie să aibă cumva de suferit în acest proces.

Să spunem că vorbim despre un client din București, unde rețeaua este a E-Distribuție (Enel) iar furnizarea reglementată era asigurată de Enel Energie Muntenia (Enel). El poate alege oricând să schimbe furnizorul cu, să zicem, Electrica Furnizare, iar serviciul de distribuție va fi asigurat în continuare de E-Distribuție (parte a Enel) fără vrep sincopă, chiar dacă Enel a pierdut acest client pe furnizare.

La fel, un client din Brașov care primește energie de la Electrica Furnizare prin rețeaua DEER, controlată de Electrica, trebuie să știe că dacă alege să devină client al Enel Energie, poate oricând să facă acest lucru, fără a avea cumva de suferit din partea distribuitorului DEER controlat de Electrica, chiar dacă Electrica Furnizare l-a pierdut de client.

Legislația spune că trebuie să existe o separare totală, într-un grup, între cele două activități, furnizare și distribuție. Și, ca atare, distribuția nu trebuie să creeze un avantaj vreunui furnizor, chiar dacă este din același grup de firme

În practică însă, în trecut, au fost șicane la adresa clienților care au vrut să treacă de la un furnizor mare la altul, cu amenințări că rămân fără energie, că nu vine nimeni să citească indexul contorului după migrare, că trebuie să bată zeci sau sute de kilometri să plătească factura, etc. Am scris mai demult un text pe această temă, aici:

Cum sunt amenințați oamenii care vor să schimbe furnizorul de electricitate chiar de marile companii MĂRTURII

ANRE cere date de la Electrica. Le vrea în trei zile

Revenind la chestiunea de față, la Comisie a ajuns acea plângere, vizați fiind ANRE și Electrica. În urma semnalelor venite de la Bruxelles, ANRE încearcă acum să arate că este preocupată de această problemă, mai ales într-un context politic complicat pentru conducerea instituției. Și s-a îndreptat împotriva Electrica.

În acest sens, ANRE a trimis, ieri, o adresă către Electrica, care a intrat în posesia noastră. Motivul: “Ca urmare a unor reclamații cu privire la nerespectarea cerințelor de independență de către operatorul de distribuție SC Distribuție Energie Electrică România SA și a utilizării unor practici discriminatorii pentru realizarea obiectivului de independență de către acest operator, în conformitate cu prevederile art. 48 alin. 8 din Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare”.

ANRE solicită date referitoare la activitatea a trei persoane, până pe 19 martie

Prima este chiar Corina Popescu, directorul general al grupului Electrica, care, între timp, după episodul din ianuarie, nu mai este în CA la DEER (distribuție), ci este vicepreședinte în CA al Electrica Furnzare. ANRE cere contractul de mandat al Corinei Popescu (cel din calitatea de director general al Electrica SA) și “decizii/hotărâri/mandate de control aprobate de către conducerea executivă  a SC Elecctrica SA, în legătură cu activitatea de distribuție”.

A doua persoană este Livioara Șujdea, care este director executiv de distribuție în Electrica SA și membru în CA al DEER, căreia i se cer aceleași lucruri.

A treia persoană de a cărei activitate este interesată ANRE este Laura Năstăsescu. Mai precis se solicită controalele finalizate în care aceasta a fost implicată atunci când era membru al CA Electrica Furnizare, controale asupra celor trei fost firme de distribuție ale Electrica, ce au fuzionat acum în DEER. ANRE cere, în acest caz, mandatele de control aprobate de conducerea executivă a Electrica SA, rapoartele de control și măsurile luate, și funcția ocupată de Năstăsescu și fișa de post aferentă în cadrul Electrica SA și data când a fost desemnată membru în CA al Electrica Furnizare.

De ce este complicat contextul pentru ANRE

Chiar și după schimbarea coloraturii politice în Parlament, ANRE este condusă tot de Dumitru Chiriță, om pus acolo de PSD. El a fost numit în toamna lui 2017, cu un mandat de cinci ani, care expiră așadar în toamna lui 2022. Surse din piață spun însă că în calculele împărțelii instituțiilor în actuala coaliție ar intra și ANRE, care ar urma să revină USR-Plus, care însă nu prea își poate numi om la șefia reglementatorului cât timp Chiriță mai are încă  un an și jumătate de mandat.

În plus, în contextul problemelor legate de liberalizare, au fost acuze repetate, mai mult sau mai puțin voalate la adresa ANRE venite din partea puterii politice actuale, adică a ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Or, în această situație, dacă ANRE arată Comisiei Europene că ia foarte în serios chestiunile legate de încălcarea unbundling-ului, care este o chestiune foarte importantă pentru Comisia Europeană, conducerea actuală a instituției ar spera să mizeze pe un sprijin al Comisiei pentru a i se asigura independența în contextul viitoarelor jocuri politice și al numirilor de oameni noi în conducere.

2 Comments

  1. Foarte buna analiza! Felicitari! Este adevarat ca la Electrica nu se respecta regulile de unbundling pe care ceilati de respectam. Ei se bazeaza pe faptul ca au sustinerea statului si pot fi mai presus de lege. Daca Comisia Europeana face investigatie serioasa atunci Electrica isi ia 10% amenda din cifra de afaceri.

    1. Care voi restul le respectati? Aia care conditionati avizul de racordare de un contract cu furnizorul de sub aceasi umbrela?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *