Sistemul energetic românesc este în dezechilibru puternic astăzi, iar prețurile din piața de echilibrare au crescut la niveluri astronomice, de peste 1.100 de lei/MWh. Posibile explicații, cine sunt perdanții și câștigătorii.
În condițiile în care astăzi, pe piața spot la București s-a înregistrat cel mai mare preț din ultimul an, după cum ați putut citi AICI, datele arată că astăzi există un dezechilibru puternic între producția de energie electrică notificată și cea efectiv realizată, pe fondul unui consum totuși substanțial, la niveluri de peste 9.000 MW putere orară.
Mai precis, astăzi, începând cu ora 08.00, sistemul a început să intre în dezechilbru accentuat, în acea oră 08-09, diferența dintre producția notificată anterior și cea realizată efectiv pentru a se susține consumul și echilibrul sistemului energetic fiind de 602 MWh. Dezechilibrele au rămas mari în fiecare dintre intervalele orare următoare, astfel că, în slotul orar 13-14 dezechilibrul ajunsese la 950 MWh, ceea ce, grosier, înseamnă peste 10% din consumul national de energie electrică al acelei ore.
În condițiile acestea, era firesc ca prețul de dezechilibru să crească, ceea ce s-a și întâmplat, astfel că, în intervalul orar 13-14, prețul a ajuns la 1.150 de lei/MWh. De fapt, de la ora 08.00 până la ora 13.00, în fiecare oră prețul de deficit a fost de peste 1.000 de lei/MWh
Ce se întâmplă
Sistemul energetic national trebuie să fie permanent într-un echilibru al producției cu consumul de energie electrică. Pe scurt, fiecare producător și consumator ( prin furnizorul lui) notifică, anterior livrării, cât estimează că va produce, respectiv consuma. Livrările de energie se fac prin contracte forward, antamate cu multă vreme înainte de momentul livrării (cea mai mare parte), prin contracte încheiate cu o zi înainte de momentul livrării (piața spot-PZU) și, cel mai aproape de momentul livrării, cu câteva ore înainte în acea zi, pe piața intrazilnică (intraday).
Dacă apar diferențe ca cea de azi, respectiv producătorul pune în rețea mai puțină energie decât a notificat inițial, sau, dimpotrivă, consumatorii ajung să extragă din rețea mai mult decât au notificat, echilibrul este asigurat prin ultima piață, cea de echilibrare, care este administrată de Transelectrica.
Azi avem așadar un dezechilibru pe partea de deficit, așa cum am atătat mai sus, iar acest deficit este destul de mare. Deci cineva trebuie să producă această energie, în plus față de ce a notificat, iar acești producători sunt cei care fac oferte în piața de echilibrare, urmând ca Transelectrica să selecteze, în baza unei ordini de merit în care contează și prețul oferit, grupurile energetice care urmează să producă suplimentar pentru a se acoperi acest deficit.
Acești producători sunt cei care vor primi acele prețuri astronomice, de peste 1.150 de lei/MWh, de trei-patru ori mai mari decât ar fi primit din contractarea forward a energiei. Cei care vor plăti acest preț sunt fie producătorii care au produs mai puțin decât au notificat, fie furnizorii (în contul clienților lor) în cazul în care consumul real este peste cel notificat anterior.
Care ar fi cauzele
O cauză de bază a unui dezechilibru atât de mare este, în general, o avarie (sau mai multe) la grupurile generatoare de electricitate, însă nu pare a fi cazul astăzi. Nu sunt anunțate avarii noi, sunt oprite planificat doar două centrale mari hidro (un grup la Porțile de Fier și unul de la Râul Mare), ba chiar au fost anulate unele opriri programate, tot la un grup hidro la Porți și la un grup pe cărbune de la Rovinari.
Este posibil ca acest dezechilibru, care după cum se vede este plătit foarte scump de cine l-a cauzat, să fie creat de unii furnizori. Nu trebuie să uităm că azi (tranzacții de ieri cu livrare fizică azi), PZU este la cea mai mare valoare a acestui an, media fiind de 103 euro/MWh. Sau, pentru intervalul orar despre care am vorbit, 13-14, prețul din PZU este de 700 de lei. Este posibil ca nu toți furnizorii care mai aveau nevoie azi de energie pentru clienții lor să fi dorit să cumpere ieri la acel preț (plătind, evident, și garanțiile aferente) sau să nu fi avut de unde cumpăra toată energia de care aveau nevoie. Poate au mizat pe piața intraday, mai aproape de livrare – nici aici nu a fost ieftin, și este posibil să nu fi fost disponibilă toată energia de care aveau ei nevoie. În acel interval orar, de exemplu, ofertele de cumpărare din intraday erau la un volum de 354 MWh, însă cele de vânzare erau de doar 98 MWh. Ca atare, prețul maxim în intraday pe acest interval orar au fost de 686 de lei/MWh, media fiind de 496 de lei.
Cine câștigă
Evident, câștigătorii sunt cei care vând în piața de echilibrare. Cel mai probabil, unul dintre ei este Hidroelectrica (de reținut că producătorul hidro producea la o putere de circa 3.200 MW la ora 13 – de mult nu a mai “mers la peste 3.000 MW orari) și, posibil, Petrom, care are centrala pe gaze flexibilă de la Brazi. Sau chiar și Complexul Energetic Oltenia care, dacă a avut disponibilitate în grupuri și a mai rămas și pentru ea energie de echilibrare , și-a putut asigura un profit bun vânzând energie la aceste prețuri.