Recordul anului 2020. Cel mai mare preț pe piața spot de electricitate din România, mâine: 103 euro/MWh

Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare  (PZU) de energie electrică comunicat pentru data de mâine, 17 decembrie, este de 103 euro/MWh, cel mai mare din acest an.

Prețul mediu de închidere al PZU pentru mâine este de 103,4 euro/MWh, dar sunt intervale orare în care prețul ajunge și la 150 de euro – spre exemplu mâine seară la ora 17.00, potrivit datelor de pe platforma operatorului pieței. (OPCOM)

Prețul mediu de mâine este cel mai mare înregistrat în acest an și, lucru foarte interesant, zilele în care s-au înregistrat prețuri aproape de acest record au fost tot în această lună.

Astfel, al doilea cel mai mare preț a fost înregistrat în data de 16 decembrie, iar al treilea în 3 decembrie.

PZU funcționează cuplată, prin preț, cu alte trei piețe spot din regiune, cele din Ungaria, Cehia și Slovacia. Prețul de la noi este identic cu cel din Ungaria, însă piețele din Slovacia și Cehia, care au rețelele conectate direct la cea germană, au prețuri spot mult sub cele de la noi și din Ungaria: circa 62 de euro/MWh.

Analizând fluxurile transfrontaliere de mâine observăm că în relația România Ungaria, de la noi pleacă energie în rețeaua vecină în intervalul orar 8-18, iar în celelalte importăm prin rețeaua ungară. Vecinii noștri importă însă masiv prin rețeaua slovacă în toate cele 24 de ore, în general la nivelul maxim disponibil. Iar, la fel pe granița Slovacia-Cehia, intra în Slovacia electricitate prin rețeaua cehă aproape de nivelul maxim al ATC.

Cauzele par a fi două. Prima ar putea fi oprirea unor grupuri – programată în Ungaria, și programata și accidentală la noi. La noi este oprit mâine, accidental, un grup la Mintia, iar altele sunt oprite programat: două grupuri hidro la Porțile de Fier, unul la Retezat, și alte câteva grupuri termo, la Ișalnița și București Sud.

Cea mai importantă pare a fi însă lipsa resursei regenerabile. Potrivit unei prognoze consultate de noi, factorul mediu de capacitate estimat pentru turbinele eoliene mâine, 17 decembrie, este de doar 1%, ca medie orară a zilei, ceea ce înseamnă că aportul celor circa 3.000 MW instalați în vânt în România este aproape de zero, iar situația nu pare a se îmbunătăți până duminică.

Asta în condițiile în care, tipic pentru această perioadă consumul de electricitate este mai crescut. În 8 decembrie, de exemplu, s-a înregistrat maximului consumului instantaneu, aproape 9.400 MW, evident cel mai mare din acest an, și mai mare decât vârful lui decembrie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *