Șase milioane de români plătesc acum energia electrică la prețuri reglementate de stat. Acestea vor dispărea peste trei luni, de la 1 ianuarie 2021, odată cu liberalizarea pieței de energie electrică. Ce trebuie să știți, dacă încă vă aflați încă în această situație.
De la 1 ianuarie 2020 se va liberaliza complet piața de energie electrică pentru consumatorii casnici. În momentul de față, există două categorii de consumatori casnici: cei care sunt deja în piața concurențială (circa 2,6 milioane) care au schimbat furnizorul și/sau contractul și cei care primesc în continuare energie electrică la prețuri reglementate de stat (circa șase milioane) de la furnizorii de ultimă instanță (FUI), Enel, Electrica, CEZ și E.On. Pentru prima categorie nu se schimbă nimic, ei sunt deja în piața concurențiale și pot oricând, ca și până acum, să schimbe furnizorul în termen de 21 de zile, gratuit, dacă li se pare că este altcineva cu o ofertă mai bună.
Modificările sunt importante pentru cea de-a doua categorie, care reprezintă încă majoritatea consumatorilor casnici.
În detaliu, ce trebuie să știe cei șase milioane de clienți “reglementați”
În momentul de față, cei șase milioane de clienți primesc energie electrică de la cei patru FUI, la prețuri stabilite de stat, prin ANRE. Nu trebuie să se grăbească, pentru că, în general, dat fiind mecanismul reglementării, ei plătesc acum cam cele mai bune prețuri de pe piață. Spre exemplu, pentru București nu există încă un preț mai bun decât cel reglementat pe care îl plătiți către Enel Energie Muntenia, furnizorul de ultimă instanță al zonei
Așadar, primul lucru: nu trebuie să vă grăbiți să schimbați furnizorul, mai este timp să o faceți, iar dacă doriți acest lucru acum, consultați neapărat comparatorul de tarife al ANRE înainte să luați decizia, pentru a alege cea mai bună ofertă.
Al doilea lucru: toți cei șase milioane de clienți vor primi de la cei patru FUI o informare în care li se va spune că de la 1 ianuarie 2020 vor înceta să fie aplicabile tarifele reglementate, că trebuie să aleagă o ofertă de piață concurențială și că pot merge la comparatorul ANRE pentru a alege. Li se va mai comunica și faptul că, în afara de a alege o ofertă concurențială, au opțiunea de a rămâne la furnizorul actual, urmând să plătească noul preț de serviciu universal al acestui furnizor sau de a trece la alt furnizor de ultimă instanță, tot la preț de serviciu universal. Vom reveni asupra acestei noțiuni. Această informare va fi transmisă tuturor până la data finalul lunii noiembrie. O vedeți aici: anexa 1 Ordin 171
Al treilea lucru: le fel, cei șase milioane de clienți vor primi, în decembrie, o nouă informare de la furnizorul lor de ultimă instanță (FUI), în care li se va spune același lucru și ceva în plus: li se va comunica prețul de serviciu universal al acestui furnizor, care va fi aplicabil începând cu 1 ianuarie 2020. Dacă un client nu dorește să treacă în piața concurențială, poate accepta să continue relația contractuală cu actualul său FUI, urmând să plătească energia electrică la acest preț de serviciu universal, care îi va fi comunicat în decembrie. Evident, înainte de a îl accepta, este bine ca orice client să îl compare cu prețurile din ofertele concurențiale ale tuturor furnizorilor, accesând comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE. O vedeți și pe aceasta, aici: anexa 2 Ordin 171
Foarte important: Dacă nu semnați nimic, nu faceți nicio alegere, trebuie să știți că NU veți rămâne nicio clipă fără energie electrică! Alimentarea dvs. va continua pe baza contractului cu actualul furnizor de ultimă instanță, și veți plăti prețul de serviciu universal al acestuia. Puteți trece apoi oricând în piața concurențială
Prețul de serviciu universal
Așadar, dacă nu faceți nicio alegere, veți plăti un preț de serviciu universal, care însă nu va mai fi stabilit de stat, prin ANRE, cu va fi stabilit de fiecare FUI, dar pe baze concurențiale. Acum, pentru casnici, acest preț de serviciu universal este același cu cel reglementat, dar de la 1 ianuarie prețul reglementat va dispărea.
Iată ce scrie în ordinul ANRE 171/2020, relevant în această discuție:
“Prețul aplicat clienților beneficiari de serviciu universal se stabilește de către fiecare furnizor de ultimă instanță, pe criterii concurențiale, având în vedere ca acesta să fie rezonabil, competitiv, ușor comparabil, transparent și nediscriminatoriu.
Prețul aplicat clienților beneficiari de serviciu universal include tarifele reglementate pentru serviciul de transport-componenta de extragere a energiei electrice din rețea, serviciul de sistem și serviciul de distribuție”.
Așadar, FUI vă va arăta în detaliu din ce este compus acest preț (ca de altfel orice preț de furnizare pentru clientul casnic): costul de achiziție al energiei din piață (la care se adaugă marja furnizorului), tariful de transport, distribuție, contribuția de cogenerare, certificatele verzi, acciza și TVA. De reținut că singurele lucruri care pot diferi, de la un furnizor la altul, indiferent dacă este de ultimă instanță sau concurențial, sunt costul de achiziție al energiei din piață și marja de furnizare. Restul componentelor, care înseamnă cam două treimi din factură, sunt reglementate de ANRE și nu pot fi negociate.
În teorie, ofertele de piață concurențială ar trebui să fie mai bune decât acest preț de furnizare de serviciu universal, dar cea mai bună decizie poate fi luată în decembrie, atunci când vom și ști aceste prețuri, pentru a le putea compara cu cele din ofertele concurențiale.