Distribuitorii de energie electrică au ajuns să plătească și 360 de lei/MWh pentru a cumpăra energie din piață necesară pentru consumul propriu tehnologic (CPT) al rețelelor anul viitor. În final vor fi trecute în facturile consumatorilor.
Haosul din piața de energie datorat de celebra OUG 114 și capacitățile de producție care nu mai ajung să acopere consumul împing în sus prețurile din piața de energie și ajung să afecteze inclusiv companiile de distribuție (deținute de Enel, Electrica, CEZ și E.On). Asta pentru că și ele trebuie să cumpere energie, pentru consumul propriu tehnologic (CPT).
Potrivit unot contracte încheiate pe Piața Contractelor Bilaterale-Licitație Extinsă, E-Distribuție Muntenia (Enel )a plătit 360 de lei/MWh pentru energie cu livrare ianuarie 2020, bandă, 5 MW orari. Vânzător a fost un trader, Axpo Energy. La fel, SDEE Transilvania Sud (Electrica), a plătit 344 de lei pentru același tip de energie, 5MW bandă, dar cu livrare în ianuarie și februarie 2020, vânzătorul fiind Veolia Energie Prahova.
Acestea sunt doar câteva exemple, prețuri de peste 320 de lei fiind la ordinea zilei în piață pentru energie bandă cu livrare în 2020.
Chestiunea CPT nu este deloc marginală. În anul 2016, cel cu ultimele date disponibile, energia achiziţionată pentru acoperirea CPT în reţelele de distribuţie a fost de 6 TWh, iar 30% din valoarea tarifului de distribuţie este data de contravaloarea energiei pentru CPT. Cu alte cuvinte, CPT reprezintă circa 11-12% din toată energia distribuită prin rețele, la toate nivelurile de tensiune. CPT este tehnic (pierderile din rețele) și comercial (furturile).
Problema este că, acum, este recunoscut în factură tariful de 210 lei/MWh la achiziţia energiei pentru CPT. Reglementarea spune că aceste costuri suplimentare vor fi recunoscute de ANRE abia anul următor şi, în final, vor fi transferate în tariful de distribuţie, deci în factura consiumatorului final peste circa doi ani. Şi aici este o eternă dispută între distribuitori şi ANRE: cât din aceste costuri suplimentare se recunosc. Legislaţia spune că ANRE stabileşte un preţ mediu de achiziţie al energiei de către toţi distribuitorii. Cui a plătit mai puţin i se recunoaşte cât a plătit, iar cui a plătit peste acest preţ mediu, i se recunoaşte acest preţ mediu.
Citeşte şi: