6 lei litrul. S-au scumpit mai mult carburanții în România decât în Europa?

Șoferii români se confruntă cu scumpiri ale carburanții auto, iar niveluri de preț de 6 lei litrul de benzină și motorină standard sunt des întâlnite în benzinăriile din România. În aceste condiții se ridică întrebarea: s-au scumpit mai mult la noi carburanții decât în alte țări? Răspunsul, mai jos.

La data de 26 iulie, ultimele date disponibile din Oil Bulletin, serviciu de monitorizare a pieței carburanților din UE, administrat de Comisia Europeană, un litru de benzină costa, în medie, în România, aproape 1,2 euro, iar unul de motorină 1,17 euro. Este al doilea cel mai mic preț din Europa, doar în Bulgaria vecină carburanții sunt mai ieftini, și semnificativ sub media blocului comunitar: 1,54 euro litrul de benzină și 1,36 euro litrul de motorină.

Ecartul este mai mare, în favoarea noastră, la benzină, și mai mic la motorină pentru că, tradițional, piața autohtonă de benzină este alimentată aproape exclusiv de rafinăriile românești, în timp ce pentru motorină, unde cererea este mai mare, este nevoie de importuri.

S-au scumpit mai mult carburanții la noi, decât la alții?

Pentru a răspunde la această întrebare, comparăm ultimele prețuri din statistica Oil Bulletin pe anul 2020 (21 decembrie), cu cele din 26 iulie 2021. În România, în decembrie 2020, un litru de benzină costa 0,97 euro, și aproape la fel costa un litru de motorină. Așadar, scumpirea procentuală a carburanților, în 2021, a fost de 19% pentru benzină și 17% pentru motorină.

Citește și:

Ce face Petrom ca să acopere cererea de carburant din țară în condițiile în care rafinăria Petromidia este oprită

Pe medie, în Europa creșterea a fost ceva mai mică decât în România. Astfel, prețul mediu a crescut cu doar 17% în cazul benzinei și cu doar 15% în cazul motorinei. Benzina s-a scumpit cel mai mult în Germania și Slovenia (21%) și cel mai puțin în Damemarca, Estonia, Italia și Letonia (14%). Motorina s-a scumpit cel mai mult în Germania și Luxemburg (20, respectiv 19%) și cel mai puțin în Franța și Belgia (12%). Nu am inclus în comparație Malta, piață cu un consum mic, dar unde , potrivit statisticii, prețurile au rămas nemișcate în acest interval (creștere zero).

În 20 de state scumpirea benzinei a fost, procentual, mai mică decât în România, iar pentru motorină creșterea procentuală a prețului mediu a fost mai mică decât la noi în 17 țări.

De ce se scumpesc carburanții

Prețul carburanților a cresut susținut în ultima perioadă, alimentat de creșterea cotațiilor la țiței, ca urmare a creșterii cererii, pe măsură ce economiile își revin după pandemie. Atfel, Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, estimează pentru acest an un preț mediu al țițeiului Brent de 70 de dolari pe baril, în creștere față de estimarea anterioară, de 65 de dolari pe baril și față de nivelul din 2020, de 42 de dolari pe baril.

Pe de altă parte, consumul de carburanți a crescut în România. Doar Petrom a raportat o creștere a vânzărilor de produse rafinate de 8% în al doilea trimestru al anului față de primul (la șase luni creșterea este de 2% față de primele șase luni din 2020) iar estimarea pentru tot anul este de creștere față de anul trecut. În plus, în ultima vreme piața din România a fost afectată și de explozia urmată de un incendiu care a avut loc la Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, de la începutul lunii trecute, care a condus la închiderea unității, fără să existe până acum o comunicare referitoare la momentul când va fi repornită.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *