Ce face Petrom ca să acopere cererea de carburant din țară în condițiile în care rafinăria Petromidia este oprită

OMV Petrom a crescut producţia de motorină şi a triplat-o pe cea de kerosen, după închiderea rafinăriei Petromidia, a declarat, miercuri, Radu Căprău, directorul diviziei Downstream Oil, la o conferință de presă. În paralel, compania și-a crescut importurile de motorină și livrează benzină preponderent pentru piața internă.

“În primul rând, ca operatori în această industrie de petrol şi gaze, nu putem să nu fim afectaţi de ceea ce s-a întâmplat. Pe partea de diesel wholesale, am văzut o creştere de 60%, pe care am acoperit-o din producţie internă şi din achiziţia de la terţe părţi. În ceea ce priveşte jet-ul pentru aviaţie, am crescut producţia de trei ori pentru a acoperi acest deficit. În privinţa benzinei, am direcţionat fluxurile care erau prevăzute pentru export către piaţa internă”, a spus Căprău.

Întrebat dacă există probleme privind aprovizionarea pieţei sau estimează că vor apărea dacă Petromidia nu va fi redeschisă în următoarele luni, el a admis piața produselor petroliere este afectată.  “Este o provocare pentru toată industria, în contextul în care vedem creşterea cererii pentru toate produsele, dar în acest moment facem tot ce putem să acoperim acest deficit neprevăzut pe zona de aprovizionare”, a mai afirmat oficialul Petrom.

Căprău a negat faptul că OMV Petrom ar fi raţionalizat cantitatea de motorină vândută clienţilor în cisterne în benznării, așa cum a apărut în presă.

O explozie urmată de un incendiu s-a produs pe 2 iulie la rafinăria Petromidia, în zona instalaţiei de hidrofinare petrol motorină (HPM). În urma evenimentului, soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor cinci, procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă.

Petromidia este cea mai mare rafinărie din România, cu o capacitate de rafinare de circa 6 milioane de tone pe an, controlată de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas International.

Rafinăria este momentan oprită și nu există o comunicare oficială despre data repornirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *