Guvernul vrea să aloce 4 miliarde de lei anul viitor pentru a finanța măsurile de protecție a clienților din această iarnă , iar suma va fi prevăzută în proiectul de buget, au afirmat, marţi, surse guvernamentale.
„Suma necesară peste de 4 miliarde de lei şi ea va fi prevăzută în proiectul de buget la care se lucrează în prezent”, au spus sursele menţionate. „Linia bugetară a fost creată în acest an”, ne-au explicat sursele noastre.
Potrivit Legii 259/2021 privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie, preţul energiei este plafonat la maximum un leu între 1 noiembrie şi 31 martie 2022, la care se adaugă o compensare de 29 de bani pentru cei care consumă până la 300 de kWh, plus o marjă de 10%. La gaze, compensarea va fi de 33% din preţul gazului-marfă din factură, iar preţul a fost plafonat la 0,25 de lei pe kWh. Reducerea va fi aplicată direct în factură, iar furnizorii de energie îşi vor recupera ulterior banii de la stat.
Legea mai prevede și plafonarea prețurilor finale la gaze și energie electrică, la un 1 leu/kWh, respectiv 37 de bani/kWh de gaze, pentru persoanele fizice, dar și scutirea IMM-urilor de plata tarifelor de rețea și a taxelor
Companiile din energie şi-au exprimat îngrijorarea, în ultima lună, că aceşti bani nu le vor fi returnaţi la timp, ceea ce va crea probleme în piaţă.
Federaţia Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie consideră că acest mecasnim de decontare va conduce la acumularea unor costuri suplimentare semnificative pentru furnizorii şi distribuitorii de energie.
Mai mult, mecanismul de decontare nu are la bază o evaluare reală a efortului bugetar care să permită previzionarea, respectiv anticiparea cheltuielilor în bugetul de stat, pentru a putea fi acoperite în mod cert, în termenele prevăzute, spun oficialii ACUE.
Citește și:
În replică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, le-a dat asigurări companiilor că-şi vor primi banii la timp, adică în 30 de zile de la emiterea facturilor.