Programul prin care statul oferă 20.000 de lei celor care doresc să pună fotovoltaice acasă va demara în martie

Persoanele fizice care doresc să se înscrie în programul guvernamental prin care pot primi până la 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice vor putea face asta începând cu luna martie, după cum ne-a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică.

„Intâi trebuie să dăm drumul la sesiunea de acreditare a firmelor care montează. Vreau să o facem cât mai repede, poate chiar într-o săptămână, mai am nevoie de un răspuns de la Ministerul Dezvoltării. După ce acredităm instalatorii, vom face publice listele şi estimez că în martie, cel mai probabil la jumătatea lunii martie să poată să înceapă înscrierea persoanelor fizce”, ne-a declarat Brezuică.

Preşedintele AFM a amintit că fondurile pentru program acoperă instalarea de panouri fotovoltaice pentru 30.000 de locuinţe la nivel naţional, iar fondurile se vor acorda pe sistemul „primul venit, primul servit”, deci în ordinea înscrierii în program.

Am adresat aceste întrebări AFM în contextul în care, la jumătatea lunii trecute, a fost publicat ăn Monitorul Oficial Ordinul pentru aprobarea Ghidului de finanţare a instalării de panouri fotovoltaice prin care statul oferă până la 20.000 de lei persoanelor fizice.

Citeşte şi: Românii care vor 20.000 de lei de la stat pentru panouri fotovoltaice au mai mult timp pentru obţinerea avizului de racordare. Ce spune forma finală a Ghidului de Finanţare

Etapele programului sunt următoarele

a) publicarea pe pagina de internet a Autorității a informațiilor necesare demarării programului;
b) validarea, încheierea contractelor cu instalatorii și publicarea listei acestora;
c) înscrierea solicitanților, rezervarea sumelor aferente finanțării și aprobarea solicitanților;
d) obținerea ATR și încheierea contractelor de finanțare nerambursabilă;
e) implementarea proiectului;
f) decontarea și plata sumelor solicitate de către instalatorii validați;
g) monitorizarea beneficiarilor finali.

Citeşte şi:

ANRE a aprobat toată legislaţia pentru prosumatori

„Implementarea proiectului se realizează în termen de 8 luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, termen în care beneficiarul final depune la instalatorul validat certificatul de racordare și încheie cu acesta toate formalitățile privind recepția sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii și plata contribuției proprii”, se arată în Ghid.

Amintim că persoanele fizice interesate de montarea de panouri fotovoltaice acasă vor primi de la stat contravaloarea a 90% din preţul instalaţiei, dar nu mai mult de 20.000 de lei.

Ce se finanţează:

1. Cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părți componente:
a) panouri fotovoltaice;
b) invertor;
c) materiale conexiuni;
d) structura de montaj a sistemului;
e) modul de comunicație;
f) contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice și care permite colectarea și transmiterea datelor relevante de la distanță, în format electronic;
g) tablou electric curent continuu/curent alternativ. (

2. Cheltuieli cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice.

3. TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

23 Comments

    1. Bună ziua sunt din com.Draguseni,jud.Botosani.ma interesează programul de instalare a panourilor fotovoltaice daca este cineva sa ma ajute sa contactez instalatorul autorizat.Va mulțumesc.

  1. Buna ziua mar interesa si pe mine stau in Com Berceni si nu pot avea bani necesari pentru a trage energie electrică costurile sunt foarte mari. Asa cu panouri poate este mai bine si cum trebuie să procedez. Va multumesc

  2. Doresc sa mă înscriu pe listele acestui program,de aceea va rog sa mă informați ce trebuie sa fac.Vă Mulțumesc.

  3. Solutia de racordare pe care o acorda Electrica, si pe care apoi o pune in practica instalatorul autorizat ANRE, costa cca 3300 lei, in functie de distanta pana la stalp (pt ca solutia este cu impamantarea cablului,deci trebuie proiect de desface a drumului).
    Restul autorizatiilor de la primarie si mediu, plus Proiectele facute de persoana autorizate, costa cca 2000 lei.
    Succes 🙁
    N.B. Calculatorul nu se satie cum e facut sa calculeze. poate sa scoata mai mult in retea,decat sa lase consumatorului, si nu se spune de ce consumatorul nu este platit pt curentul furnizat de el in retea

  4. Mă numesc BOGLEA MARINEL şi locuiesc în loc GRABAŢ,jud Timiş, şi sunt interesat să-mi instalez un sistem de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp .
    Vă rog să mă informaţi privind următoarele:
    – pe ce suprafaţă de acoperiş pot fi montate panourile fotovoltaice cu putere minimă de 3kWp;
    -care aste suma totală a unei instalaţii de tipul celei menţionate de mine (montaj ,achiziţie şi alte cheltuieli ocazionate pentru obţinerea instalării );
    -cât curent electric produce acest sistem fotovoltaic de 3kwp pe perioada a 30 zile ,dacă surplusul de energie poate fi distribuit la reţeaua naţională şi în ce condiţii;
    -ce documente îmi sunt necesare pentru întocmirea formalităţilor de instalare ;
    – lista cu firmele acreditate pentru instalare şi achiziţionarea părţilor componente instalaţiei ;
    -perioada de înscriere cerere şi locul depuneri documentelor;

    Pentru solicitări din partea dvs pot fi contactat telefonic la nr. 0763601849.

    Vă mulţumesc.

  5. Buna seara,

    Am citit articolul despre panouri fotovoltaice si mari interesa foarte mult.
    Probabil de la D-voastra o sa am mai multe informatii.

    Numele meu : Jenei Mihai,loc Bors nr 273 Bihor
    Tel:0744368639

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *