Românii care vor 20.000 de lei de la stat pentru panouri fotovoltaice au mai mult timp pentru obţinerea avizului de racordare. Ce spune forma finală a Ghidului de Finanţare

Una dintre noutăţile formei finale a Ghidului pentru finanţarea cu 20.000 de lei de la stat a montării de panouri fotovoltaice de către persoane fizice este extinderea perioadei până la care doritorul poate să primească avizul tehnic de racordare (ATR).

Beneficiarul programului guvernamental are acum la dispoziţie 90 de zile pentru a obţine şi a prezenta ATR, de la momentul în care Administraţia Fondului de Mediu i-a aprobat cererea de finanţare. „În termen de 90 de zile de la publicarea centralizatoarelor cu solicitanţii aprobaţi, aceştia au obligaţia de a prezenta ATR, în copie, la instalatorul validat, care scanează documentul şi îl introduce în aplicaţia informatică”, se arată la art.24, alin 1. din Ghid.

În vechea, formă, termenul era de 70 de zile, deci AFM a oferit doritorilor un termen mai mare pentru a obţine ATR de la operatorul reţelei de distribuţie a energiei electrice în a cărei zonă are locuinţa în care montează instalaţia fotovoltaică. Atenţie, dacă nu obţineţi ATR şi instalatorul validat nu îl introduce în această perioadă, pierdeţi finanţarea!

Tot pentru uşurarea accesului la program, oficialii AFM pare că au ţinut cont de observaţiile primite în timpul dezbaterii publice şi au eliminat restricţiile referitoare la firmele care pot monta panourile prin acest program. În forma iniţială a Ghidului, se spunea că, pentru a putea participa la acest program, instalatorii trebuia să facă dovada că au instalat până acum capacităţi fotovoltaice de cel puţin 50 kW, un prag despre care s-a spus că ar elimina din start multe firme. Această prevedere a fost eliminată, AFM solicitând doar că are experiență similară în montajul și întreținerea/mentenanța sistemelor de panouri fotovoltaice.

În plus, dacă în vechea formă a Ghidului se spunea că instalatorul, pentru a fi validat, trebuie să fi desfăşurat anterior activităţi economice pe teritoriul României, în noua formă, această prevedere a fost eliminată.

Puteţi vedea forma finală a Ghidului aici:

Ghid finantare fotovoltaice final

Înainte ca AFM să publice în Monitorul Oficial forma finală a Ghidului de Finanţare, preşedintele instituţiei, Cornel Brezuică, ne-a declarat că începând cu luna martie persoanele fizice se vor putea înscrie în program

„Ghidul este finalizat şi l-am trimis la Monitorul Oficial, azi-mâine va fi publicat, luni cel mai târziu. Am preluat toate observaţiile făcute în perioada dezbaterii publice, au fost foarte utile. Dăm drumul la sesiunea de acreditare a instalatorilor, care se va termina în februarie, iar începând din luna martie doritorii se vor putea înscrie în program”, a spus atunci Brezuică.

Etapele programului sunt următoarele:

a) publicarea pe pagina de internet a Autorității a informațiilor necesare demarării programului;

b) validarea, încheierea contractelor cu instalatorii și publicarea listei acestora;

c) înscrierea solicitanților, rezervarea sumelor aferente finanțării și aprobarea solicitanților;

d) obținerea ATR și încheierea contractelor de finanțare nerambursabilă;

e) implementarea proiectului;

f) decontarea și plata sumelor solicitate de către instalatorii validați;

g) monitorizarea beneficiarilor finali.

„Implementarea proiectului se realizează în termen de 8 luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, termen în care beneficiarul final depune la instalatorul validat certificatul de racordare și încheie cu acesta toate formalitățile privind recepția sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii și plata contribuției proprii”, se arată în Ghid.

Amintim că persoanele fizice interesate de montarea de panouri fotovoltaice acasă vor primi de la stat contravaloarea a 90% din preţul instalaţiei, dar nu mai mult de 20.000 de lei.

6 Comments

  1. Bună ziua ma numesc cirnoiu Vasile com Negrilesti
    Jud. Vrancea nr 0757339863
    Și mar interesa și pe mine oferta aceasta cu panouri fotovoltaice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *