Valoarea prețurilor maxime la energie pentru consumatorii casnici alimentaţi în regim de serviciu universal va scădea în medie cu 3,53% față de prețurile actuale, informează ANRE.
“Potrivit prevederilor legale, furnizorii de ultimă instanţă (FUI) sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică, în condiţii de calitate şi la preţuri rezonabile, transparente, uşor comparabile şi nediscriminatorii.
În urma implementării noii Metodologii de stabilire a modului de calcul și a condițiilor de avizare a prețurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanță obligați și furnizorii de ultimă instanță opționali clienților finali, în ședinta Comitetului de reglementare al ANRE de astăzi, 22.05.2018, au fost aprobate valorile prețului maxim pentru serviciul universal pentru perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, pentru fiecare zonă de rețea, se arată într-un comunicat al ANRE.
“Astfel, valoarea prețurilor maxime pentru consumatorii casnici va scădea în medie cu 3,53% față de prețurile actuale.
În 3 zile lucrătoare de la data aprobării valorii prețurilor maxime pentru fiecare zonă de rețea, FUI obligați trebuie să transmită la ANRE, spre avizare, prețurile practicate pentru intervalul 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019.
Prețul propus spre avizare poate fi mai mic sau cel mult egal cu prețul maxim stabilit de ANRE în ședința Comitetului de reglementare de astăzi. ANRE va aviza prețurile propuse de către FUI obligați până la data de 31 mai 2018”, spune Autoritatea.
FUI obligaţi sunt Enel, Electrica, CEZ şi E.On.
“Reamintim totodată că, în urma finalizării calendarului de dereglementare, începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, furnizarea energiei electrice nu se mai face la prețuri aprobate de ANRE.
În prezent, clienții casnici au posibilitatea de a-și schimba gratuit, în maxim 21 de zile, furnizorul și pot încheia contracte ȋn regim concurențial, cu oricare dintre furnizorii activi pe piața de energie electrică din România, acest serviciu nefiind limitat la o anumită zonă geografică de deservire. În acest sens, ANRE recomandă clienților casnici să parcurgă, cu atenție, toate informaţiile prezentate de furnizori, în vederea alegerii celei mai avantajoase oferte”, spune ANRE.
Numărul clienţilor casnici care erau alimentaţi în regim de piaţă concurenţială era, la finalul anului 2017, de 1,015 milioane, potriv it datelor ANRE, în condiţiile în care, la aceiaşi dată, numărul consumatorilor casnici alimentaţi în regim de serviciu universal (număr mediu aferent trimestrului patru al anului trecut) era de 7,674 milioane.