Preţul energiei electrice explodează din nou pe bursă: a crescut cu 60% în luna mai

Preţul mediu înregistrat pe piaţa spot de energie electrică a fost, în luna mai, de 193 lei MWh, cu 60% peste nivelul înregistrat în luna mai a anului trecut, potrivit datelor centralizate de OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România.

Preţul mediu de închidere, în luna mai, de pe piaţa pentru ziua următoare (PZU), a fost de 193,61 lei/MWh, în creştere cu 60,24% faţă de preţul de acum un an, din mai 2016, când se înregistra un preţ de 120, 83 lei/MWh.

Potrivit datelor OPCOM, am asistat la o creştere de preţ şi faţă de luna precedentă a acestui an, de aproape 12%, preţul mediu fiind, în luna aprilie, de 172,3 lei/MWh.

Deşi reprezintă doar o piaţă spot, pe care, teoretic, se tranzacţionează doar energia care nu a putut fi contractată pe termen lung, PZU a ajuns să devină o piaţă foarte lichidă pentru tranzacţiile cu energie electrică.

Valoarea tranzacţiilor a fost de în mai 2017 de 350 de milioane de lei, cu 40% mai mult decât cea înregistrată cu o lună în urmă, dar mai important este că, dacă socotim consumul lunii mai, pe PZU s-a tranzacţionat echivalentul a 40% din consumul naţional de electricitate.

Potrivit unor surse din piaţa de energie, preţul ar fi crescut ca urmare a faptului că ar fi mai puţină energie electrică în piaţă de la producătorii români. “Centrala Petrom de la Brazi este oprită, unele grupuri termo mari pe cărbune sunt în mentenanţă, iar Hidroelectrica are o disponibilitate relativ limitată, care trebuie corelată şi cu nivelul din lacurile de acumulare, care a atins un nivel de scăzut la ieşirea din iarnă”, su spus sursele noastre.

Iar preţurile de pe PZU pare că vor conta şi mai mult în factura finală a consumatorilor casnici, dat fiind că, acum câteza zile, ANRE a anunţat că până la data de 10 august vor fi suspendate sesiunilede licitaţii simultane cu preţ descrescător pe piaţa centralizată pentru serviciul universal (PCSU), adică piaţa de unde cumpără energie furnizoorii pentru clienţii pe carev îi au în regim reglementat.

ŢMăsura de suspendare a organizării sesiunilor de licitații simultane cu preț descrescător pe piața centralizată pentru serviciul universal (PCSU) s-a impus ca urmare a volumului limitat al ofertelor indicative rezultate până la data prezentei, prin aplicarea etapelor de desfășurare a proceselor pe PCSU pentru sesiunea de licitație aferentă trimestrului III 2017.

Ca urmare a acestei decizii, achiziția de către furnizorii de ultimă instanță (FUI) a energiei electrice furnizate la tarife de tip Componenta de piața concurențială (CPC) ȋn trimestrul III 2017 se va face ȋn aceleași condiții ca și achiziția energiei electrice furnizate clienților eligibili ai operatorului economic care prestează serviciul de furnizare de ultimă instanță, respectiv de pe toate piețele centralizate administrate de Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale S.C. OPCOM SA”, informa ANRE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *