Ruşii de la Gazprom, prin firma controlată de ei din Serbia, Nis, derulează o nouă campanie de explorare în perimetrele din Vestul României, unde au găsit rezerve de hidrocarburi. Dacă şi noile foraje şi achiziţiile de date seismice vor confirma descoperirile, producţia de petrol şi gaze ar putea începe peste doi ani.
Compania East-West Petroleum care, împreună cu firma sârbă Nis, derulează prospecţiuni în patru perimetre concesionate în vestul României, a anunţat programul de dezvoltare a acestor zăcăminte. Potrivit datelor prezentate de compania occidentală, în cele patru perimetre vor fi săpate noi sonde şi va fi demarată achiziţia de date seismice care să indice dacă descoperiririle anterioare de hidrocarburi pot fi exploatate comercial.
Iată, detaliat, programul pentru fiecare dintre cele patru perimetre
Blocurile EX-2 şi EX-3
Obţinerea permiselor şi autorizaţiilor continuă pentru achiziţia a aproximativ 400 de kilometri pătraţi de date seismice 3D, la blocurile EX-2 şi EX-3. Pentru blocul EX-3, ne aşteptăm ca achiziţia să înceapă în trimestrul al doilea al anului 2018.
Blocul EX-7
Achiziţia unui program de 95 de kilometri de date seismice 2D pentru blocul EX-7 a fost finalizată recent. Au început lucrările de construcţie pentru o platformă de foraj şi un drum de acces, în vederea forării unui puţ de explorare. Anticipăm că vom finaliza aceste lucrări în trimestrul al treilea din 2018.
În urma testării cu succes, în anul 2017, a puţului de explorare Teremia-1000, prin care am reuşit să găsim petrol şi gaze în mai multe zone, forarea unui puţ de evaluare pe structura Teremia-1000 este programată pentru ultima parte a celui de-al treilea trimestru.
Blocul EX-8
Procesul de achiziţionare a permiselor şi avizelor continuă pentru un puţ de explorare la blocul EX-8, care anticipăm că va intra în uz în trimestrul al patrulea din 2018. Forarea unui alt puţ de evaluare pe structura Teremia-1000, care are potenţialul să se extindă în blocul EX-8, este programată pentru anul 2019.
NIS va acoperi toate costurile East Est în perioada de explorare la toate blocurile amintite, în schimbul unei participaţii de 85% în fiecare licenţă în parte, mai spune East West Petroleum.
„Suntem mulţumiţi de progresul reuşit de NIS cu achiziţia seismică şi pregătirea pentru un program activ de forare în cursul acestui an. Sunt de remarcat puţurile de evaluare pregătite la descoperirea Teremia-1000, care au rolul să estimeze mărimea şi potenţialul comercial al acumulării de hidrocarburi”, a spus David Sidoo, preşedinte şi CEO al companiei.
Nis este o companie sârbă controlată de Gazprom, şi, potrivit unei declaraţii făcute pentru Ziarul Financiar de Vanja Aleksic, director general adjunct, responsabil pe zona de upstream din cadrul NIS Petrol, producţia de petrol şi gaze pentru unele din aceste zăcăminte ar putea începe peste doi ani.
Alături de cele patru blocuri operate cu East West în judeţele Bihor şi Timiş, Nis mai are concesionate încă două, în Timiş, tot în parteneriat, dar Nis este operatorul pentru toate cele şase perimetre.
Nis Petrol SRL operează şi reţeaua de benzinării Gazprom din România, care cuprinde acum 18 staţii de distribuţie a carburanţilor, majoritatea situate în zona Transilvaniei. Prima benzinărie Gazprom din România a fost deschisă în 2012.