Cum arată factura la curent a populaţiei în următoarele trei luni: Licitaţiile pe PCSU s-au încheiat cu succes, preţurile sunt cu 40% mai mari decât acum un an

Licitaţia pentru energia destinată marii majorităţi a populaţiei în ultimul trimestru al acestui an s-a încheiat cu succes. Preţurile sunt mult mai mari decât în urmă cu un an, dar mai mici decât maximele stabilte de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Energia pentru populaţie vine inclusiv de la traderi străini.

Licitaţa pentru energia livrată pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) în al patrulea trimestru al acestui an s-a încheiat cu succes.

Pentru energia livrată în bandă, s-a obţinut un preţ de 230 lei/MWh, cu 5 lei sub preţul maxim dar cu 46% peste preţul de închidere de la licitaţia organizată pentru ultimul trimestru al anului trecut. Pentru energia livrată în orele 7-24, preţul de închidere obţinut acum este de 254 lei/MWh, mai mic cu aproape şase lei decât preţul maxim, dar cu 43% peste cei 177 lei/MWh de anul trecut, iar pentru vârful cuprins între orele 18-22, preţul de acum este de 267 de lei, cu trei lei sub preţul maxim dar cu 33% mai mult  faţă de cei 200 de lei de anul trecut.

Energia a fost vândută la licitaţie de câţiva dintre marii producători din România (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia), dar ceea ce este uşor inedit este că, alături de ei, sunt şi traderi care au câşltigat licitaţia de pe PCSU şi vor vinde energie electrică pentru populaţie. Iar unii dintre aceştia sunt străini: GEN-I, trgovanje in prodaja elektricne energije, d.o.o. şi GEN-I, trgovanje in prodaja elektricne energije, d.o.o..

PCSU este piaţa de pe care trebuie să cumpere energie cei patru mari furnizori de ultimă instanţă (FUI), Enel, Electrica, E.On şi CEZ, pentru consumatorii lor care au rămas în regim reglementat, cel puţin, adică pentru marea majoritate a celor opt milioane de clienţi casnici din România. Dacă licitaţia nu se încheia cu succes, aşa cum a fost posdibil  la un moment dat (a existat ameninţarea că nu existau suficiente oferte pentru a acoperi consumul din vârf), urma să fie anulată, iar cei patru FUI ar fi trebuit să cumpere energie din altă piaţă, posibil la preţuri mai mari, pe care le-ar fi transferat apoi în facturile consumatorilor

De altfel, licitaţia pentru trimestrul trei al acestui an a fost anulată exact in acest motiv, iar furnizorii au fost obligaţi să cumpere energie inclusiv de pe piaţa spot, unde preţurile au ajuns şi la 500 de lei/MWh.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *