Hidroelectrica, despre care ministrul Energiei a spus că „trebuie să mai pună carne pe ea” ca să fie listată, a ajuns să valoreze aproape 18 miliarde de lei, cu 5,5% mai mult decât acum un an.
Cum Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România într-un an cu regim hidrologic normal,nu este listată pe piaţa de capital, valoarea „perlei coroanei” sistemului energetic românesc nu poate fi aflată decât din evaluarea Fondului Proprietatea (FP) , singurul acţionar minoritar privat al companiei.
Potrivit ultimelor date ale FP, la data de 29 decembrie 2017, valoarea pachetului pe care fondul îl deţine la Hidroelectrica, de altfel cea mai valoroasă participaţie a sa, care reprezintă 33% din valoarea activului net unitar al Fondului, era de 3,566 miliarde de lei. Acum un an, valoarea pachetului era de 3,38 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că, potrivit evaluării FP, valoarea companiei a crescut cu 5,5%, în lei, în ultimul an. Anul precedent, creşterea a fost de 3,5% faţă de 2015.
Participaţia FP la Hidroelectrica este de aproape 20% (19,94%) din capital. Aşadar, dacă am extrapola evaluarea FP, despre care fondul spune că este „justă”, Hidroelectrica valorează, în prezent, 17,83 miliarde de lei.
Citeşte şi:
Câţi bani vor investi în acest an „greii” din energie în reţelele de gaz şi energie electrică
Totuşi, situaţia companiei nu este atât de bună încât compania să ajungă la bursă, crede noul ministru al Economiei, Anton Anton.
‘După părerea mea, este cam devreme să vorbim de Hidroelectrica la bursă, ea a trecut printr-o boală destul de grea şi a ieşit din boala asta grea, a scăpat, ca orice persoană bolnavă a ieşit uşor slăbită. Eu cred că pentru a ajunge la bursă, Hidroelectrica trebuie să devină mai atractivă, să pună carne pe ea, să se mai îngraşe’, a spus ministrul la începutul acestei săptămâni. Când a fost întrebat dacă se referă la extinderea activităţii companiei în alte sectoare, el a răspuns: ‘Nu se pune problema să intre în alte sectoare de activitate, ci să se consolideze, ca să pot să mă duc cu ea la bursă’.
Hidroelectrica a fost în insolvenţă între anii 2012 şi 2016. În 2016, an în care a ieşit din insolvenţă, compania a avut un profit brut record de 1,5 miliarde de lei. Astfel, în acel an, Hidroelectrica a reuşit să lucreze la o marjă a profitului brut de 45%, de invidiat pentru orice jucător din energie. Şi anul trecut, compania realizat un profit brut tot de circa 1,5 miliarde de lei, potrivit datelor estimate de conducerea societăţii, realizat în contextul unei producţii mai mici de energie electrică, din cauza anului secetos, dar ale unor preţuri mai mari la energie.
Guvernul a aprobat în 2013 o strategie de privatizare a Hidroelectrica prin listarea la bursă a 15% din acţiuni. Ulterior, Guvernul şi-a propus listarea a 10% din companie.