Carburanții auto s-au scumpit din nou azi, de data aceasta doar motorina, după precedenta scumpire care a avut loc chiar cu o zi în urmă.
Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi, 1 iunie, un preț al benzinei standard de 8,28 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,87 lei/litrul.
Așadar, Petrom a majorat prețul motorinei cu patru bani pe litru, ultima majorare de preț având loc ieri, tot patru bani pe litru, dar la benzină. Precedentele scumpiri au fost în week-end, iar mai înainte vinerea trecută, tot patru litri.
Scumpirea de patru bani este una cu care compania petrolieră ne-a obișnuit în ultima vreme. După o creștere în trepte a prețului benzinei (16 bani într-o săptămână) iată că acum se scumoește și motorina care, timp de trei săptămâni, rămăsese la 8,79 lei/litrul la această stație. Au fost două scumpiri de câte 4 bani pe litru
Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar scumpirile au avut la la câteva zile distanță ba chiar uneori și de pe o zi pe alta.
La finalul lunii aprilie, la aceeași stație, benzina costa 7,63 lei și motorina 8,50 lei litrul, așadar într-o lună lună prețurile au crescut cu 65 de bani pe litru pentru benzină și 37 de bani pe litru pentru motorină.
Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, dar este înceapă să se resimtă și efectele politicii Petrom de a nu mai cumpăra, benevol, petrol din Rusia. De mai multă vreme.
Ieri, la precedenta scumpire de la noi, cotațiile Platt’s Med pentru benzină ajunseseră la 1.342 dolari pe tonă, iar cele la motorină la 1.185 dolari pe tonă. Pe 24 mai, acum o săptămână, cotațiile erau de 1.222 dolari pe tona de benzină, iar cele pentru motorină erau de 1.074 dolari/tonă.
România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale, iar livrările se fac exclusiv cu vaporul, prin Marea Neagră, costurile de transport și de asigurare crescând semnificativ în contextul războiului din Ucraina.
Petrolul s-a scumpit după anunțul embargoului
Cotaţia barilului de ţiţei a crescut marţi după ce statele membre UE au ajuns la un acord privind interzicerea majorităţii importurilor de ţiţei din Rusia, până la sfârșitul anului, ceea ce a alimentat îngrijorările referitoare la o perturbare a unei pieţe care este deja supusă la presiuni pe fondul creşterii cererii de combustibil înaintea sezonului vacanţelor estivale,
În jurul orei 3:59 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna iulie a crescut cu 1,13 dolari, până la 122,80 dolari, cea mai ridicată valoare din ultimele două luni. La momentul redactării acestei știri, cotația Brent este de 116,9 dolari/baril.
Liderii Uniunii Europene au căzut de acord, în principiu, pentru a reduce cu 90% importurile de petrol din Rusia până la finele lui 2022.
Pachetul nou de sancțiuni va acoperi ţiţeiul, precum şi produsele petroliere, livrate din Rusia către statele membre, dar va fi introdusă o excepţie temporară pentru ţiţeiul livrat prin conductă. Preşedintele Consiliului European a afirmat că sancţiunile vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol ruseşti, iar până la sfârşitul anului 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis.
Citește și: Primele gaze noi din Marea Neagră ajung oficial în țară în 28 iunie
Europa s-ar putea confrunta în această vară cu o penurie de carburanți din cauza tensiunilor de pe piețele petroliere, a declarat acum câteva zile directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol. „Când va începe sezonul vacanțelor în Europa și SUA, cererea de combustibil va crește. Am putea asista atunci la penurii, de exemplu de motorină, benzină sau kerosen, în special în Europa”, a declarat Fatih Birol. El consideră că actuala criză energetică este „mult mai mare” decât șocurile petroliere din anii ’70 și că va dura mai mult.
Petrom este liderul pieței de distribuție a carburanților din România, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.
Citește și: