Ziua și recordul: România înregistrează, din nou, cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie. 1.000 de lei/MWh mâine seară

După recordul absolut de preț din ziua precedentă, Piața pentru Ziua Următoare (PZU) cunoaște noi maxime de preț pentru energia tranzacționată marți și vândută miercuri.

Prețul mediu zilnic al pieței pentru ziua următoare pentru energia tranzacționată în data de 3 august cu livrare 4 august este de 797 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței de energie, OPCOM. Este cel mai mare nivel zilnic înregistrat vreodată, precedentul record fiind stabilit chiar ieri, pentru energia livrată azi: 672 lei/MWh.

De asemenea, a fost stabilit și un nou record orar al pieței spot. Astfel, energia cu livrare mâine, 4 august, la ora 21.00, s-a tranzacționat la prețul de 1.000 de lei/MWh. Este, de asemenea, cel mai mare preț spot înregistrat vreodată pe piața de la București, precedentul record fiind de 981 de lei, preț atins tot pentru energia livrată în seara zilei de azi și tranzacționată ieri.

Este al treilea maxim istoric consemnat pe piața de energie în mai puțin de o săptămână. Primul maxim istoric al acestei perioade a fost atins în 30 iulie, zi în care sistemul energetic a fost văduvit de unul dintre reactoarele centralei de la Cernavodă, oprit neplanificat, iar al doilea ieri.

Exceptând intervalele orare 18, 19 și 23 în toată ziua de mâine România importă energie din rețeaua ungară, singura dintre cele cu care piața românească funcționează în regim de cuplare spot cu care avem conexiune fizică.

De altfel, prețurile spot au crescut pe majoritatea piețelor din Europa, însă ritmul de creștere față de ziua precedent este diferit. Cele mai ai mari creșteri au fost în Ungaria, Grecia și România (între 18 și 24%)

Cele mai mari prețuri spot pentru energia livrată mâine au fost înregistrate în Grecia și Bulgaria, 185 și 169 de euro/MWh, urmate de prețul din România, 162 de euro/MWh. Se remarcă iarăși o diferență semnificativă între prețurile din Europa de vest și centrală și cele din est și sud, după cum vedeți în infograficul de mai jos:

2 Comments

  1. Simt furnicaturi la simtul meu de corelatie! Ar fi interesant sa puneti si o harta similara cu temperatura medie in ultimele 3 luni in fiecare tara.

  2. Mai al dracu coincidenta au picat unul după altul douo reactoare de la Cernavodă.Hotii ca să crească pretul la curent au oprit reactoarele.Am ajuns la mina hotilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.