Ziua și recordul: Prețul spot al energiei din România a atins un nou maxim istoric, pentru a doua zi consecutiv. Mâine, e cel mai mare din Europa

Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) cunoaște noi maxime istorice pentru energia tranzacționată în azi, 11 octombrie cu livrare ziua următoare, 12 octombrie.

O nouă zi, un nou maxim istoric al pieței spot de energie electrică de la București. Prețul mediu zilnic al pieței spot a ajund la nivelul de 1.155 lei/MWh, cel mai mare din istorie, în condițiile în care precedentul maxim istoric a fost atins chiar în ședința de tranzacționare din ziua precedentă: 1.008 lei/MWh, pentru energia tranzacționată ieri cu vânzare azi.

În toate intervalele orare dintre 07.00 și 22.00, prețul spot al orei este, mâine, de peste 1.000 de lei/MWh, cu un vârf de 1.577 de lei/MWh, la ora 19.00. Aceasta valoare reprezintă un nou maxim istoric orar al pieței de la București, peste nivelul întregistrat cu doar o zi în urmă: 1.535 lei/MWh energia cu livrare azi, 11 noiembrie, în intervalul orar 20.00.

Prețul spot al energiei electrice este cel mai mare din Europa continentală, după cum puteți vedea aici:

Avem și câteva avarii

După cum se vede, prețul din Ungaria, singura piața din mecansimul de cuplare spot cu care România are conexiune fizică, prețul este mai mic decât la noi. România importă energie din Ungaria în 22 dintre cele 24 de intervale orare ale zilei, până la niveluri orare de 798 MW.

Dincolo de situația generală, în aceste zile, sistemul energetic național nu poate beneficia de aportul a două grupuri ale termocentralei pe cărbune de la Turceni, oprite accidental în dimineața aceasta, potrivit datelor Transelectrica. Abia în dimineața zilei de vineri (14 noiembrie ora 23.59) grupurile vor fi din nou operaționale. Conform aceleiași surse, mâine de la ora 07.00 avem și o oprire planificată a unui grup al hidrocentralei de la Porțile de Fier.

Citește și:

Limita e cerul! Elcen a vândut energie bandă pentru finalul anului cu peste 1.100 lei/MWh. Cumpărători au fost furnizori mari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *