Vântul puternic din ultimele zile aduce bani buni proprietarilor de turbine eoliene, în condiţiile în care, ieri, aproape o treime din tot consumul naţional de energie a venit de la ele.
Turbinele eoliene au asigurat 31% din necesarul de energie al României în data de 24 octombrie, potrivit statisticilor Wind Europe, asociaţia producătorilor de energie eoliană de pe continent. Media europeană a fost de doar 17%, iar, cu cei 31% pondere a eolianului în mixul energetic, România a fost a treia ţară din Europa la acest capitol, după Danemarca şi Germania.
În termeni absoluţi, turbinele eoliene din România au produs 53 GWh de energie electrică, peste cât s-a generat în Franţa şi Italia, de exemplu, fiind pe locul şapte pe continent.
Citeşte şi:
Românii cu fotovoltaice acasă, lăsaţi din nou cu ochii-n soare şi cu buzunarele goale. ANRE va emite abia peste o lună reglementările pentru ei, deşi termenul din lege a trecut
Factorul de capacitate în România a fost şi el destul de mare: 73% în acea zi, adică a funcţionat la capacitate nominală aproape trei sferturi din capacitatea instalată în eolian.
Din seara zilei de 23 octombrie, eolienele au început să producă la o putere de peste 2.000 MW în majoritatea timpului, fiind prima sursă de generare de energie electrică. Vârful a fost atins în seara zilei de ieri, când la ora 19.40, se depăşise pragul de 2.600 MW.
România avea, la finalul anului trecut, capacităţi de energie regenerabilă de circa 5.000 de MW care primesc certificate verzi, plătite apoi de consumatori, prin facturi, din care 3.105 MW eoliene, 1.360 MW fotovoltaice, 342 MW hidro şi 142 MW biomasă şi biogaz. Consumatorii finali de energie electrică plătesc echivalentul a 11,7 euro/MWh, pentru susţinerea energiei verzi
Investiţiile în sectorul energiei regenerabile se ridică la circa 8 miliarde de euro.