Zeta Petroleum spune că a găsit gaz la 110 km de București

“Studiul seismic efectuat de Zeta Petroleum în 2010 la zăcământul de gaze naturale de la Bobocu evidenţiază un model geologic inedit pentru această zonă, iar analiza preliminară a datelor indică existenţa unor resurse neexploatate încă” se arată într-un comunicat al companiei.

 

O primă evaluare realizată de Zeta la Bobocu în 2008 a arătat existenţa unor rezerve probabile de gaze de circa 60 Bcf (billion cubic feet), echivalente a 1700 mililoane mc, din care s-au produs 33 Bcf  (935 mililoane mc) până în 2001. Evaluarea achiziţiei seismice 3D din 2010 oferă însă informaţii noi, iar examinarea şi analiza acestor date a permis identificarea unor rezervoare independente, ce sunt avute în vedere pentru operaţiuni de foraj în viitor.

 

“Rezervele probabile de gaze ramase în lobii ce au produs anterior pot fi estimate la circa 765 de milioane de metri cubi (27 Bcf), rămânând ca să finalizăm estimarea  resurselor şi rezervelor în lobii noi identificaţi şi cele cantonate în depozitele situate sub zăcământul existent, la adâncime”, a declarat în comunicat Bogdan Popescu, Director Zeta Petroleum România.

 

Zeta intenţionează să readucă în producţie acest zăcământ prin forarea de noi sonde şi, acolo unde este posibil, prin reactivarea sondelor vechi. În 2011 Zeta a planificat finalizarea evaluării seismicii 3D şi va propune ANRM, în urma finalizării studiului de zăcământ aflat în curs, fie o sondă nouă fie o sondă deviată de la una din sondele existente, iar prima producţie de gaze, în caz de succes, este preconizată pentru a doua jumătate a anului 2011.

Partenerul strategic al companiei Zeta în proiectul Bobocu este Cooper Energy Limited, companie publică australiană, care va investi minumum 16 milioane de dolari pentru prima fază de dezvoltare a zăcământului.

 

Zeta deţine concesiunea asupra zăcământului din 2007, moment în care a debutat şi reevaluarea acestuia. În 2009, rezultatele analizei preliminare au indicat prezenţa unor bariere de curgere care nu fuseseră identificate de cercetările anterioare.

Perimetrul de la Bobocu, aflat la 110 km de Bucureşti, la nord de valea Buzăului, cuprinde un câmp matur de gaze, descoperit de Romgaz în 1966. Producţia a început în 1977, fiind abandonată în 2001 din cauza viiturilor de apă şi a apariţiei nisipului în sonde.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *