X-Trade Brokers: Carburanţii ar trebui să se ieftinească cu 9%

Analiştii casei de brokeraj estimează că, la actuala cotaţie a barilului, o scădere a preţurilor la carburanţi de 8-9% ar fi justificată.

Cotaţia barilului de petrol este pe un pronunţat trend descendent coborând la puţin peste 100 de dolari, cu aproape 20% mai puţin faţă de de luna trecută aşa că este de aşteptat să urmeze şi o scădere a preţului carburanţilor de 8-9%, arată o analiză a X-Trade Brokers, o firmă de consultanţă poloneză cu birouri în 19 ţări. Carburanţii nu vor scădea în acelaşi procent pentru că benzinarii vor invoca volatilitatea leului şi tendinţa sa de apreciere faţă de dolarul american.  „Nu ne putem concentra speranţele pe o ieftinire de 18%  dar, ţinând cont de ponderea ţiţeiului în preţul produsului final, şi de impactul cursului de schimb, o corecţie a preţurilor de 8-9% ar apărea justificată. Dinamica ar trebui să ajute la scăderea inflaţiei – deocamdată cea mai mare din UE – în trimestrele următoare”, spune Victor Safta, directorul sucursalei din România.

Preţul barilului de ţiţei a scăzut pentru că Agenţia Internaţională pentru Energie a  injectat în pieţe 60 de milioane de barili scoşi din rezervele mai multor ţări membre. Practic, în următoarea lună pieţele vor fi alimentate, suplimentar, cu 2 milioane de barili, zilnic, mai mult decât suficient pentru a acoperi sistarea exporturilor de ţiţei ale Libiei cifrate la 1,5 milioane de barili pe zi înainte de război.

Preţul ţiţeiului influenţează preţul carburanţilor cu un decalaj de câteva săptămâni. Din motivele amintite este de presupus că marile companii petroliere autohtone să nu ieftinească cu 20%, însă o scădere de 10 procente a benzinei şi motorinei este foarte probabilă.

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002. În prezent, compania are sucursale în 19 ţări din Europa, Asia şi America Centrală.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *