WPD Offshore, compania germană care pregătește primele parcuri eoliene offshore din Marea Neagră românească, a fost cumpărată de un mare administrator american de fonduri, GIP

Compania americană Global Infrastructure Partners (GIP) și dezvoltatorul german WPD au încheiat un acord în urma căruia GIP va achiziționa 100% din WPD Offshore GmbH, divizia de energie offshore a WPD, implicată și în proiecte în România, potrivit publicației specializate Offshorewind.biz.

Tranzacția este supusă aprobărilor de la autoritățile reglementare. WPD offshore este un dezvoltator de proiecte eoliene offshore cu peste 20 de ani de experiență, și care a pus deja în exploatare 7.000 MW până în prezent. Compania este prezentă pe 14 piețe.

Portofoliul său include participații în cinci proiecte operaționale și în construcție în Germania, Franța și Taiwan și peste 30.000 MW în proiecte eoliene offshore, aflate în diferite stadii de dezvoltare.

„Am avut succes cu WPD Offshore și suntem încântați că GIP profită de o oportunitate unică pentru a debloca un resurse suplimentare cu planul de a construi un jucător global în eolianul offshore. WPD  își va consolida în continuare activitățile eoliene și solare onshore în 30 de țări din Europa, Asia, Chile și SUA. Proiectele noastre eoliene și solare operaționale au totalizat 2.500 MW până la sfârșitul anului 2021 și vom dubla acest volum până în 2024”, a declarat Björn Nullmeyer, CFO al WPD.

După închiderea tranzacției, Achim Berge Olsen, actual COO al WPD și responsabil pentru afacerile sale eoliene offshore, va fi CEO al afacerii achiziționate de GIP.

„WPD Offshore are un istoric de dezvoltare excepțional și un portofoliu diversificat de proiecte de operare, construcție și dezvoltare”, a declarat Adebayo Ogunlesi, Președinte și Managing Partner al GIP.

„Credem că energia eoliană offshore, unul dintre segmentele din regenerabil cu cea mai rapidă creștere, va fi esențială pentru obiectivul de zero emisii da CO2 și pentru obiectivele tranziției energetice. Această investiție se bazează pe experiența vastă a GIP în investiții în active din domeniul energiei regenerabile. Fiind o platformă extrem de scalabilă, WPD Offshore va putea urmări noi proiecte și oportunități pe piețele eoliene offshore cu creștere mare”, a mai spus oficialul GIP.

Portofoliul global al GIP în regenerabil include active în fotovoltaic, eolian, hidro și de stocare în baterii reprezentând 15.000 MW operaționali, și participații în peste alte 19.000 MW și peste 120.000 MW în proiecte în construcție sau în dezvoltare.

GIP, un administrator de fonduri cu sediul în New York, are pe mână aproximativ 81 de miliarde USD pentru investitorii săi, iar companiile din portofoliul său au venituri anuale combinate de aproximativ 61 de miliarde USD și au circa 99.000 de oameni.

Ce are WPD în România

WPD a început ca o afacere de familie în Germania, înființată în 1996. Compania este pe piața românească din 2009, având birouri în Iași și București, dedicate dezvoltării proiectelor de energie regenerabilă. Compania intenționează să dezvolte mai multe proiecte onshore, în special combinate eolian-fotovoltaic, cu o capacitate totală de 1.300 MW. Pentru multe dintre ele, și-a anunțat dorința de finanțare din fonduri europene, prin Fondul de Modernizare.

Mai important însă pentru noi, divizia WPD Offshore, care a făcut obiectul achiziției de către administratorul de fonduri american, pregătește construirea primelor parcuri eoliene offshore din România, în Marea Neagră, în total 1.900 MW. De altfel, conform datelor noastre, WPD a fost primul investitor care a făcut și măsurători de vânt în zona românească a Mării Negre.

În România, știrea a fost publicată prima dată de Profit.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *