Ţările din jurul României şi-au majorat ţinta iniţială de energie regenerabilă pentru anul 2030, la recomandarea Comisiei Europene, şi la fel ar trebui să procedeze şi noul Guvern al României, a declarat, joi, Giles Dickens, CEO al WindEurope, prezent la Bucureşti la conferinţa „Energy Transition 2019”.
„Doar şapte săptămâni au mai rămas până când România şi celelalte state europene trebuie să finalizeze Planul Naţional pentru Energie şi Schimbări Climatice, pentru a-şi fi definit ţinta de energie regenerabilă pentru anul 2020. Ţintele iniţiale nu erau foarte ambiţioase, în general, dar multe ţări şi-au majorat ambiţiile şi acum, că aveţi un nou guvern, aveţi o şansă să vă creşteţi aceste obiective”, a precizat el.
Dickens a arătat cum şi-au majorat ţintele ţările din jurul României.
„Bulgaria şi-a propus iniţial 25%, iar Comisia Europeană a spus că potenţialul Bulgariei este de 27%, iar Bulgaria s-a conformat şi a ridicat ţinta la cea propusă de CE. La fel, Grecia şi-a propus 31%, iar CE a zis că este ok, doar să vă mai gândiţi. A venit un nou Guvern şi a mărit obiectivul la 35%”, a spus şeful WindEurope.
El a amintit că România şi-a asumat, în documentul trimis la Bruxelles, o ţintă de 27,9% pentru anul 2030, însă Comisia Europeană a cerut creşterea ei la 34%.
„Sperăm ca noul Guvern să urmeze exemplul vecinilor şi să ridice ţinta la nivelul recomandat de CE sau aproape de el. Este o oportunitate. Va crea investiţii şi locuri de muncă, aşa că hai să folosim potenţialul economic şi să beneficieze toţi cetăţenii”, a continuat Dickens.
Guvernul trebuie să trimită Comisiei Europene forma revizuită a Planului Naţional până la finalul anului.