Analiza WindEurope arată că unele ţări membre UE promit să introducă capacităţi semnificative de energie eoliană în planurile naţionale privind clima şi energia. Însă aceste planuri nu conţin şi măsuri specifice pentru a atinge aceste promisiuni, ceea ce înseamnă că promisiunile nu contează.
Ţările europene au convenit anul trecut să elaboreze planuri naţionale privind clima şi energia. Analiza realizată de WindEurope evaluează măsurile incluse în planurile fiecărui stat membru ca fiind fie insuficiente, fie slabe.
„Europa are o ţintă clară: 32% din energia consumată în 2030 să fie din surse regenerabile. Fiecare ţară a elaborat un plan naţional în care precizează cum vor contribui la această ţintă. Însă niciunul dintre planuri nu precizează în mod concret măsurile prin care ţările vor pune în practică obiectivele propuse”, a declarat directorul general de la WindEurope, Giles Dickson.
Potrivit analizei realizată de WindEurope majoritatea acestor planuri naţionale privind clima şi energia nu oferă vizibilitate pe termen lung cu privire la licitaţiile de energie regenerabilă, ceea ce nu conferă certitudine pentru investiţii. În plus, nicio ţară nu s-a angajat să simplifice regulile cu privire la planificare şi acordarea de autorizaţii.
De asemenea, planurile naţionale ar trebui să abordeze problema creşterii energiei regenerabile în termoficare şi transport. Acest lucru este esenţial pentru decarbonizarea energiei. Însă planurile naţionale oferă puţine detalii cu privire la măsurile pentru electrificarea termoficării şi transportului. Nicio ţară europeană nu intenţionează să simplifice acordurile pe termen lung (Power Purchase Agreements) pentru achiziţia de energie regenerabilă, lucru care este menţionat în mod expres în Directiva privind energia din surse regenerabile.
Analiza realizată de WindEurope a fost publicată în aceeaşi zi în care miniştri europeni ai Energiei se întâlnesc la Bucureşti în consiliul informal pentru a discuta planurile naţionale privind clima şi energia.