RWEA anunță WIND OPEN DAY, pe 15 iunie. Ziua porților deschise la parcuri eoliene

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) organizează a șasea ediție a WIND OPEN DAY, cu ocazia Zilei Internaționale a energiei eoliene, în data de 15 iunie 2023.

Locația principală a evenimentului este Parcul eolian CEZ, unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac și Gradina. Parcul eolian a însemnat o investiție de 1,1 miliarde euro și conține 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a parcurilor eoliene CEZ a fost pusa în funcțiune la sfarsitul anului 2012. Parcul eolian CEZ cuprinde 240 de turbine de 2,5 MW, 100 metri înălțime si un diametru al rotorului de 100 de metri. Proiectul a fost dezvoltat în două etape – prima la Fântânele care include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW și cea de a doua în zona Cogealac și Gradina, incluzând 101 turbine cu o capacitate totală de 252,5 MW.

Tot în cadrul WOD 6 își deschide portile și RenewAcad – Academia de Consiliere și Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie (un proiect RWEA-RESS), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

La RESS- cel mai mare centru de pregătire pentru surse regenerabile din Sud-Estul Europei sunt așteptați studenții dornici să îmbrățișeze o carieră în domeniul regenerabilelor. Participanții vor primi informatii și detalii extrem de interesante și utile despre dezvoltarea, construirea și operarea parcurilor eoliene. Vor vizita apoi Parcul eolian Monsson de la Mireasa 50 MW, iar pasionații de tehnologie vor experimenta vizita la nacela unei turbine.

De asemenea, se va asista la momente din schimbarea palelor sau a unui rotor de la o turbina eoliena sau la montaj macara, in functie de progresul operatiunii si a starii vremii. Se va prezenta și sistemul de stocare din parcul eolian CEZ, implementat în martie 2023. Poate stoca 6 MWh, avand ca principal obiectiv mentinerea unei rezerve de putere (1% din capacitate) pe care o pune la dipozitie sistemului national de transport pentru reglarea frecventei atunci cand este necesar. Se va vizita și stația de transformare 400/110 kV.

e-nergia.ro este partener media al evenimentului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *