România ar trebui să opteze pentru instalarea de noi turbine eoliene în viitor, întrucât este nevoie de centrale suplimentare, iar sursa eoliană este mai ieftină decât cărbunele, gazul natural sau sursele nucleare, a declarat, marţi, Giles Dickson, CEO al Wind Europe, prezent la conferinţa “Energy Transition 2018”, organizată de Asociaţia Industriei Eoliene din România (RWEA)
„Există suficient loc în România pentru instalarea de noi turbine eoliene. În primul rând, este vorba despre spaţiu geografic. În al doilea rând, cererea de energie este în creştere în România, deci România trebuie să construiască ceva, fie noi centrale pe cărbune, fie nucleare, fie noi turbine eoliene. Dintre cele trei, construirea de turbine eoliene este cea mai ieftină variantă, face sens economic pentru România să construiască noi turbine”, a spus Dickson.
Potrivit acestuia, preţul energiei generate de un parc eolian nou pe uscat este între 30 şi 65 de euro pe MWh. „Vântul în România este foarte bun, mai bun decât media europeană. Nu văd de ce preţul în România nu ar putea fi spre limita inferioară a acestui interval pe care vi l-am dat. Este mai ieftin decât construirea de noi centrale pe cărbune şi gaz şi mult mai ieftin decât noi centrale nucleare”, a continuat el.
Reprezentantul Wind Europe a mai spus că tehnologia a evoluat, iar acum turbinele produc mai mult decât în trecut-factorul de capacitate a crrescut, astfel că vor putea fi mai bine integrate în sistem.
Anterior, în aceeaşi conferinţă, Niculae Havrileţ, consilier al ministrului Energiei, a afirmat că România şi-a propus pentru 2030 să atingă o ţintă de energie regenerabilă de 32% din consum, faţă de 24% în prezent.
Potrivit acestuia, costurile în acest sector au scăzut foarte mult, de la 1,5 milioane de euro pe MW eolian instalat în 2007, la 600.000 – 700.000 de euro în prezent, ceea ce înseamnă că deja există competiţie între sistemele de producţie de energie electrică, surse clasice şi energie regenerabilă, fără să mai fie nevoie de un ajutor de genul certificatelor verzi.
În prezent, în România există turbine eoliene cu o capacitate de 3.105 MW, panouri fotovoltaice de 1.361 MW, microhidrocentrale de 342 MW şi centrale pe biomasă de 143 de MW.